Tämä postaus on jatkoa jooga-ja meditaatio-aiheiselle sarjalleni, jonka aloitin viime vuonna loppukesästä. Tämän sarjan ideana on jakaa kehittymistäni joogan tiellä, sillä se tuo jatkuvasti uutta tavoitetta ja kohtia joita kehittää. Aiempiin kirjoituksiin joogan merkityksestä elämässäni pääsee tästä ja aamumeditaatio-kirjoitelmaan tästä.
Tällä kertaa halusin esitellä joogatyyliä nimeltään jooga ja mantrat (yoga and affirmations), jossa joogaliikkeet sulautuvat yhteen erilaisten mantrojen kanssa, eli näitä toistetaan itselleen asanoiden aikana. Mantra voi olla esimerkiksi ‘annan iloisuuteni loistaa ja jaan sitä mukanani muillekin’ tai ‘yritän parhaani, annan luvan olla kärsivällinen itseäni ja muita kohtaan’ sekä suosikkini: ‘sisäinen dialogini on ystävällinen ja rakastava’ (engl. ‘My internal dialogue is kind and loving'). Aloitin Yin-joogan harjoittamisen noin 1,5 vuotta sitten ja olen sittemmin siirtynyt mantra-versioon harjoittelussa edetessäni, sillä haluan haastaa mielen entistä tehokkaammin kuin pelkällä meditaatiolla. Itseasiassa yhdistelen vieläkin tämäntyyppisessä harjoittelussa meditaation mukaan, eli mantrojen toistamisen jälkeen (3-4 kertaa per asana) siirryn meditointivaiheeseen.
Miten aika sitten riittää tähän kaikkeen? Syynä on se, että mantrat usein yhdistetään Yin-joogaan, ja tässä joogamuodossa asanoissa viivytään jopa 3-5 minuuttia. Toki mantroja voi yhdistää myös esimerkiksi Vinyasa joogan yhteyteen, jolloin olen itse tosin huomannut että toistaminen ja mantrojen sisäistäminen on vaikeampaa kun jatkuvasti liikutaan, joten suosittelen vaikka vinyasaa harjoittaessa, että vain tekee jonkun päätöksen päivän suuntautumisesta sen aloituksen yhteydessä jos harjoittelee aamuisin. (esimerkiksi ‘tänään päätän olla tuottelias’ tai ‘tänään päätän keskittyä pieniin positiivisiin asioihin.’). Mikäli harjoitus keskittyy iltaan tai muuhun aikaan päivästä, voit valita jonkun yllämainituista mantroista jota haluat työstää ja keskittyä vain siihen yhteen koko harjoituksen ajan. Esimerkiksi, jos haluat lisätä ja kohdistaa kiitollisuutta läheisimpiisi ja elämäsi tärkeimpiin ihmisiin, voit valita mantraksi juurikin ‘aion keskittyä olemaan kiitollinen heille jotka merkitsevät eniten minulle.’ Tätä mantra-joogamuotoa työstäessä on helpompaa jos on jo kokenut joogaa jollakin tasolla, sillä ymmärrettäessä mielen ja kehon yhteistyön joogan aikana, tämä harjoitus sujuu luontevammin.
Minusta mielenkiintoisinta on ollut huomata, kuinka paljon enemmän ymmärrän joogasta tänä päivänä kuin esimerkiksi kolme vuotta sitten. Nyt kun on tullut suosittua lähinnä koti-treenejä, olen siirtynyt harjoittelemaan eri kanavien kautta Youtubessa. Alkuun tein paljon YogaTX-ja Yoga With Adriene-harjoituksia (tämä jo vuosia sitten), sillä näissä oli tosi hyviä venyttäviä joogaharjoituksia (kuten esim.Yoga for back and neck tai Yoga for hips) joita vielä tänäkin päivänä välillä harjoitan kun haluaa päästä eroon niska, hartia-tai lonkankoukistajan jännitystiloista. Aiemmin siis keskityin enemmän keho-jumitilojen avaamiseen ja puhtaasti liikkumiseen ja joogan fyysiseen puoleen ja sen hyötyihin, ja näin uskoisin monen aloittelevan joogin tekevän. Sittemmin olen kuitenkin siirtynyt Yoga With Kassandra-kanavan pariin, ja siellä tutustuin myös Yin-joogaan ja mantrajoogaan eli henkisempään puoleen, tai haastavampaan joogaan jos sen näin voi ilmaista. Yin-joogaa on tullut harjoitettua myös ohjatuilla jooga-tunneilla, muun muassa Allas Sea Poolilla ja Yoga Valossa.
Muistan käyneeni joskus 5-6 vuotta sitten kundaliinijooga-tunnilla, ja silloiseen tasooni nähden tämä harjoitus vaikutti omasta mielestäni aikamoiselta hihhuli-puuhalta. Itseasiassa ajattelin astuneeni hippiheimon/kerhon kokoukseen joogasalin sijasta. Tämä oli ajatusmaailmani siksi, että en kerta kaikkiaan ymmärtänyt vielä silloin tätä henkistä puolta joogasta ja sen merkityistä elämänlaatuun säännöllisen harjoittelun yhteydessä. Tunnilla tehtiin muun muassa energiahengityksiä (tiheään tahtiin nenän kautta nopeita uloshengityksiä) ja myöhemmin olen huomannut miten nämä vaikuttaa stressin vähentämiseen ja jopa poistamiseen kehosta. Toinen oiva tapa vähentää stressiä on nostril-breathing-tekniikka. Tätä aloin harrastaa viime keväänä (2019) kun kärsin stressistä. Hengitystekniikassa peitetään toinen sierain ja peittämättömän kautta hengitetään niin ikään nopeaan tahtiin ulos ja vaihdetaan sierainta. Mahtava tekniikka, suosittelen kokeilemaan. Hyvä video tähän löytyy Jooga With Adriene-kanavalta tästä, tähän kyseiseen turvauduin tuona kyseinenä aikana usein.
Mantrajoogassa on tärkeä ymmärtää meditatiivinen aspekti joogaharjoituksen aikana kehon liikkuvuuden, fysiikan ja notkeuden harjoituksen lisäksi. Kun kuitenkin ensin on harjoitellut joogata ns. ‘normi-meditaation’ kautta (joka voi olla vain keskittymistä hengittämiseen tai mielikuvaharjoitusta, esim.rauhallisen paikan ajattelua) voi hyvin siirtyä ajan mittaan tekemään mantrajoogaa vaikkapa yhdellä mantralla, jos moni yhden harjoituksen aikana tuottaa päänvaivaa. Hyvä on myös se jos on treenannut notkeuttaan muiden joogamuotojen kautta aiemmin, varsinkin jos mantrat yhdistää Yin-joogaan sillä jotkut asanat ovat todella haastavia joogaa paljon harrastaneellekin. Ne ei ehkä heti tunnu niin haastavilta mutta oltuasi niissä 4 minuuttia alkaa jo tuntumaan. Yksi esimerkki tämäntyyppisestä asanasta on frog-pose joka voi olla aikamoista tuskaa etenkin paljon istuville, kannattaa googlata niin kuvakin kertoo paljon.
Mantra-joogan tarkoitus on löytää jumeja omassa ajattelussasi, eli kun toistat mantroja, aiheuttaako jokin niistä jumeja ja vaikeuksia toistaa. Nämä on hyvä kirjata ylös ja miettiä, miksi näin on. Omalla kohdallani esimerkiksi tuo aiemmin antamani esimerkki ‘my internal dialogue is kind and loving' tuotti vähän haastetta, sillä usein sisäinen vuoropuheluni ei ole niin ystävällinen (saatan ehkä pilkata itseäni jostain mielestäni huonosti menneestä asiasta ihan turhaan ja pitkään.) Muut hyödyt ovat olleet pitkälti samat kuin joogassa yleisesti, eli keskittyneisyyteni on huomattavasti parempaa ja tunnen oloni ja mieleni skarpiksi pitkin päivää kun aloitan aamuni harjoittelulla. Painotan kuitenkin vielä, että mikään ei ole harjoittelun väärtiä ilman toistoja. Notkistut, tulet kärsivällisemmäksi ja vastaanottavaisemmaksi vain rutiininomaisella harjoittelulla eli toistoilla. Lisäksi kenties tärkein tärppi tätä joogamuotoa säännöllisesti harjoittaville: alat elämään vähitellen tuota mantrojen mukaista elämää, eli jos oikeasti joka aamu toistelet esimerkiksi halustasi olla tuottelias tämän päivän, tulet suurella todennäköisyydellä myös olemaan. Mielemme on hyvin voimakas työkalu ja tätä työkalua tulee käyttää ja ohjata.
Seuraava askeleeni joogan tiellä? Minusta olisi mahtavaa osallistua silent retreatille, tai vaihtoehtoisesti normi-joogamatkalle josta jo viimeksi mainitsin. Silent retreatit ovat yleistymässä kovaa vauhtia ja nyt jopa julkimot suosivat niitä (yksi tunnettu esimerkki on Jared Leto, joka oli autuaan tietämätön alkaneesta covid-pandemiasta oltuaan sen puhjettua silent retreatilla jossa siis puhelimet ja kaikki elektroniset laitteet on kiellettyjä). Luulen että moisella kurssilla, oli se sitten joogamatka tai silent retreat, pääsisi ihan uudelle tasolle treenaamisessa sillä siellä sitä oikeasti harjoitetaan ohjatusti ja päivittäin tiettyinä kellonaikoina eikä vaan silloin ‘oman fiiliksen mukaan’ ja ollaan kunnolla ns. 'offline'. Minua kiinnostaa myös chakra-harjoitukset, tästä kirjoitan uuden postauksen toiste.
Kuvat: Omia, vikat kaksi Unsplash (päätin liittää kerrankin pari omaa jooga-kuvaa, kylläkin lavastettuna/en tehnyt oikeaa harjoitusta kuvienottohetkellä eli siksi ei mattoa käytössä😁)
//Nina
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!