Aamumeditaation merkitys päiväni kulkuun

Text in Finnish
Jatkan syksyllä aloittamaani ‘sarjaa’ Joogan merkityksestä elämässäni eräällä toisella aihealueella ja hieman lyhyemmällä kirjoitelmalla.
Luin viime syksynä mielenkiintoisen kirjan nimeltään Herkkyyden Lahja (hyvän ystäväni serkun  kirjoittama, sain ystävältäni myös vinkin kirjasta). Olen lukenut jonkin verran itsensä kehittämiseen keskittynyttä kirjallisuutta, tosin en tähän mennessä yhtäkään josta olisin saanut yhtä konkreettisia neuvoja kuin tästä. Josta päästäänkin varsinaiseen aiheeseen: löysin nimittäin tämän kirjan myötä aamumediaation ja pikkuhiljaa pääsin kokemaan sen konkreettisen vaikutuksen päivän kulkuun!



Meditoiminen on asia, jota ei välttämättä opi ihan tuosta noin vain. Sanoisin, että joogaa harrastaville tai harrastaneille meditaation sisäistäminen on helpompaa. Lukemassani kirjassa kehoitettiin harrastamaan nimenomaan aamuisin noin 5-10 minuutin meditaatiosessioita mielellään heti herättyäsi, ja allekirjoitan että tämä todellakin on aivan tarpeeksi sopiva aika-ikkuna: meditaatiosta tulee helposti mielikuva, että sitä harrastetaan päivät pitkät ja tuntitolkulla. Mutta, tässä lyhyessäkin ajassa ehdit hyvin pysähtymään hetkeen, tekemään lyhyen mutta sitäkin tehokkaamman esim. mielikuvaharjoituksen (toisille riittää vain tietoinen hengittäminen, esim. laskemalla viisi sisään ja kahdeksan ulos jne.)
Itse kallistun mielikuvaharjoitukseen, jossa aktiivisesti mietin merimaisemaa jossa aallokkoa, auringonlasku, kallioita ja lintuja, milloin mitäkin. Mitä enemmän yksityiskohtia saan mahdutettua mielikuvaharjoitukseen, sen syvempää on meditaatio ja näin ollen myös luonnollisesti sen vaikutus. Joskus jos on ns. huonompi päivä saattaa jopa meditaation yksinkertaisin mielikuva tuottaa suurta vaikeutta toteuttaa, kun taas parempina päivinä näen kuvat selkeämmin ja niinä aivan parhaimpina meditaatiohetkinä näen kaikki värit kirkkaina ja kontrastit syvinä. 

Sanoisin, että kuten joogassakin niin painotan meditaation aloittamisessa ja etenkin sen harjoittamisessa kärsivällisyyttä: asioita ja ihmeitä ei tapahdu ihan yhdessä päivässä, mutta voin melkeinpä vannoa että jos edes viikon verran yrität tehdä noin 10 minuutin aamumeditaation, aktiivisesti siihen keskittyen, niin huomaat siinä ajassa jo sen positiiviset vaikutukset päiviesi kulkuun. Jos mielikuvaharjoitukset kuulostavat liian hard corelta niin kannattaa aloittaa ihan vain tietoisesta hengityksestä (näistä on olemassa tusinoittain ohjevideoita Youtubessa). 
Tosiaan, kuten jooga-aiheisessa postauksessani kerroin konkreettisista hyödyistä mitä se on elämääni tuonut, ajattelin tietenkin listata tähän alle aamumeditaation tarjoamat hyödyt tähän asti:
  • Fokus - pystyn täysin keskittymään päivän keskusteluihin ja olemaan aidosti läsnä eikä tämä tuota lainkaan vaikeuksia. Fokuksen listaan ihan tarkoituksella ykköseksi sillä uskon oikeasti että sillä on suora yhteys aamumeditaatioon.
  • Tuottavuus ja oikeisiin asioihin keskittyminen - osaan paremmin haarukoida asioiden tärkeysjärjestyksen
  • Kärsivällisyys - pystyn keskittymään yhden ja saman tehtävän väkertämiseen pitkäksi toviksi, enkä edes huomaa välttämättä että se vie paljon aikaa.
  • Energisyys - pysyn etenkin aamupäivän todella energisenä enkä tunne oloani väsähtäneeksi heti päivän alkuun (iltapäivän mahdolliseen väsyyn en keksi muuta lääkettä tosin kuin kahvi, haha.)

Jotkut näistä kohdista saattaa hyvinkin olla myös joogan mukana tullutta ja saattaa ollakin että vähän toistin itseäni jooga-kirjoituksessa jo mainitun kanssa, mutta sanoisin näin että aamumeditaatio on tosi hyvällä tavalla vahvistanut näitä tuntemuksia. Moni saattaa mietiskellä, että miksi juuri aamumeditaatio ja juurikin siitä syystä että fokus pysyy päivän tehtävissä paremmin, toki ilta-meditaatiokin on varmaan todella hyvä ja tätä olenkin harrastanut joskus jos on ollut vaikea palautua päivän kulusta. Myös jos teet paljon esim. yövuoroja niin ehdottomasti kannattaa ajoittaa meditaatio iltaan, tai siihen ajankohtaan että pääset heti harjoittelun jälkeen nauttimaan sen tuomista hyödyistä. 


//Nina
Kuvat: Unsplash
PS: muutama kuva yllä on Islannista otettu, johon suuntautuu myös seuraava reissu. Tästä enemmän lähempänä!

Kommentit