Suomen pohjoinen, part 3 - more nature & bear watching




Hepoköngäs, Puolanka, Kainuu

Upea nähtävyys jos olet nurkilla ja vaikket olisikaan. Luontopolku putoukselle helppokulkuinen ja miellyttävä (ainakin karhunkierroksen jälkeen). Kyseessä Suomen todennäköisesti korkein luonnonvarainen vesiputous!

Hiljainen kansa, Suomussalmi

Näillä on kiva kesäkahvila tilalla josta saa luomu-ja lähituotettuja herkkuja. En ole koskaan ennen pysähtynyt, vaikka ohi on ajettu joka kerta Rukanreissujen yhteydessä. En tosin ole varma, onko tämä talvisin edes auki. Oli kuitenkin kiva nyt kesällä kuleksia hiljaisen kansan keskellä. 

Kello 22:40. Näyttää auringon kierron hyvin pohjoisessa ja miten korkealla se on. Tuossa alkukesässä on kyllä jotain maagista, juuri tuon valoisuuden takia.



Dinneri kotona: alkuun säilötyt muikut chililiemessä, jonka jälkeen tuoretta Kuusamon lihapakkaamon poropaistia kera lähimetsän kuusenkerkät valkosipulin kanssa pannulla paistettuna. Ja toki Riipisen makusiirappia siihen mukaan!



Cable car - ajelu Rukakylästä Vuosselin puolisiin maisemiin. Ja alas kelkan selässä kesäradalla!


Kello 23:40. Jälleen osoitus yöttömistä öistä konkreettisesti. Tosin tällä matkalla ei valoisuus haitannut lainkaan nukahtamista, kun kaikki päivät vietettiin ulkona liikkuen, niin siinä nukahtaa väkisinkin (lue:paras unilääke).



Lähialueiden luontopolkuja olisi kyllä voinut sekä ihailla että kulkea loputtomiin



Karhukuva: miesystäväni ottama

Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä, karhunkatselu. Ihan ykkösjuttu tehdä jos olet kiinnostunut luonnosta ja sen luonnonvaraisista eläimistä. Toki karhuja voi lähistöllä katsella tarhassakin, tätä on tullut tehtyäkin Korkeasaaressa kerta jos toinenkin, mutta tämä on toki täysin uniikki ja erilainen kokemus. Suosittelen lähtemään matkaan varustautuneena sekä avoimella että kärsivällisellä mielellä. Et nimittäin voi etukäteen koskaan tietää, mitä sieltä metsästä saapuu jos saapuu. Useimmiten sieltä kuitenkin ainakin yksi karhu ilmestyy. Tämä nuori karhu (2 v.) tuli kolme kertaa syömään nelituntisen katselun aikana, eli aika paljon istuskelua tämä vaatii. Toinen vinkki on varustautua jollain muulla kuin kännykkäkameralla, joista harva on vielä sitä luokkaa että soveltuisi korkealaatuiseen luontokuvaukseen. Vika kuva otettu hyvällä kameralla ja objektiivilla (kolmanneksi vika otettu mun omalla kameralla jossa ei erikoisobjektiivia). Toki jos kaipaat vain karhujen näkemistä, hyvät kiikarit riittää paremmin kuin hyvin.

Siinä ne Rukan-reissun kuvat olivatkin - seuraavana luvassa vähän kesä-moments kuvia.

//Nina

Kommentit