Kiitollisuusharjoituksen vaikutusta ei voi vähätellä


Olen varmasti maininnut blogissa tekeväni säännöllisiä kiitollisuusharjoituksia - ellen ole niin nyt se tuli mainittua viimeistään. Koska en ole sille aiheelle vielä pyhittänyt omaa kirjoitelmaa, päätin tehdä niin nyt, koska olen jo lähes vuoden systemaattisesti ottanut kiitollisuusharjoitukset osaksi arkeani ja koska ne lisää yleistä tyytyväisyyttäni elämään ja ihan elämänlaatua kohentaa kaikkeudessaan, halusin jakaa tämän aiheen teillekin.


Sain ensi-intron kiitollisuusharjoituksiin varmaan jonkin jooga-tubettajan kautta, ja myöskin ystäväni serkun kirjoittamasta ‘Herkkyyden lahja’-kirjasta. Ja nyt sittemmin olen lukenut tuon tuosta erinäisiä elämänhallinta-artikkeleita joissa sitä suositellaan ihan jokaisessa rutiineja käsittelevässä jutussa. Koska uskon niin vahvasti oman mielen kykyyn ohjata yleisiä fiiliksiämme ja tunnetilojamme, päätin ehdottomasti kokeilla tätä harjoitusta. Alkuun oli vähän vaikea muistaa tehdä se (niinkuin kaikkien rutiinien kohdalla, vaikea viedä toteutuksen tasolle alkuun ja unohduksia/lipsahduksia varmasti sattuu) mutta kun tähän rutiiniin lopulta pääsi kiinni olen ollut todella tyytyväinen että olen määrätietoisesti sitä harjoittanut, ihan samalla tavalla kun olen ottanut esim. joogan rutiiniksi ja lähiaikoina myös avanto-uinnin.




Mitä kiitollisuusharjoitus sitten on? Se on juurikin mitä nimi antaa ymmärtää, eli kiitollisuuden osoittamista asioita, tapahtuneita ja ihmisiä kohtaan elämässäsi. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on näiden asioiden luettelemista ja läpikäymistä mielessäsi päivätasolla jokaisen päivän päätteeksi. Itse tykkään nimenomaan päättää päivä kiitollisuusharjoitukseen, sillä tuolloin tapahtuneet on tuoreena mielessä etkä välttämättä enää seuraavana aamuna kovin helposti muista mitä kaikkea sitä eilen tapahtui josta olla kiitollinen. Itse teen kiitollisuusharjoituksen aina petiin mentäessäni. Se on jotenkin todella rauhoittava harjoitus, vähän melkein kuin meditaatio samalla, koska se pakottaa sinut pysähtymään ja tosissaan miettimään asiaa.


Ja tulet aivan taatusti yllättymään siitä määrästä asioita, ihmisiä ja tapahtumia, josta olet kiitollinen ihan joka päivä. Ei ole mitään oikeaa tai väärää määrää eri aiheita josta olla kiitollinen, yleensä pyrin valitsemaan vähintään kolme asiaa, jos on vaikea keksiä (jotkut päivät on sellaisiakin) niin valitsen vaan jonkin asian josta olen usein kiitollinen, kuten ‘olen kiitollinen viihtyistästä kodistani’ tai ‘olen kiitollinen kumppanini tuesta’. Lähiaikoina luin sellaisestakin harjoituksesta, johon lisätään asia jota odottaa seuraavalta päivältä, jonka olen ottanut sittemmin mukaan harjoitukseen sillä saatat huomata että huomennahan tapahtuu vaikka mitä kivaa jota odottaa, joka sitten vuorostaan edesauttaa sitä sängystä ylös nousemista seuraavana aamuna.



Ei myöskään ole olemassa oikeita tai vääriä asioita, ihmisiä tai tapahtumia, josta olla kiitollinen. Ei toisin sanoen ole liian pientä asiaa josta osoittaa kiitollisuutensa - varsinkaan näinä päivinä on pakko pystyä iloitsemaan elämän pienistä asioista, ja believe me, se jos jokin kohentaa elämänlaatua. Joinain päivinä saatan olla kiitollinen pitkästä kävelylenkistä, auringonlaskusta jonka näin hienona, hyvästä uudesta limonaadista jonka join - ja lista jatkuu. Ei siis aina tarvitse tapahtua jotain elämää mullistavaa, jotta se asia on väärti laittaa listallesi. Ja voit kuten aiemmin tokaistu olla usein kiitollinen samasta asiasta - kun toistat tätä itselleen, sisäistät sen selkeämmin etkä enää ota elämäsi ihmisiä ja sisältöä itsestäänselvyytenä. Esimerkiksi osoitan läheisimmilleni erittäin usein kiitollisuutta harjoituksessani, ja kun sain työpaikan keskellä koronaa, silloin vasta kiitollisuutta osoitinkin. Älä myöskään unohda toisinaan osoittaa kiitollisuutta itseäsi kohtaan - tein tänään hyvää työtä, olin isoksi avuksi X henkilölle, jaksoin painaa vaikka väsytti yms. ovat vain muutama aihe-esimerkki, josta hyvin voit olla itsellesi kiitollinen.


Jokainen päättäköön itse miten nämä harjoitukset realisoi, itse vaan toistan ne itselleni mielessäni, mutta voit toki sanoa ne ääneenkin omassa rauhassa, tai moni myöskin kirjoittaa eli harrastaa journaling-tyylisesti tätä harjoitusta. Kaikki on yhtä hyviä metodeja ja tärkein on tehdä se joka itsestään tuntuu luontevalta. Journaling-tyyliin tehtynä on toki se hieno etu että voit palata eri päivien kiitollisuuden aiheisiin, ja niin sanotusti count your blessings - jos näet vaikka jonkun tietyn asian, henkilön tai tapahtuman pomppaavan usein esiin kirjoituksissasi, et tarvitse kahta kertaa arpoa tämän painoarvoa ja tärkeyttä elämässäsi.


Päättääkseni kirjoitelmani, tässä kolme konkreettista hyötyä jonka säännöllinen (lue: päivittäinen) kiitollisuusharjoitus on elämääni tuonut:

  • Elämänlaatu parantunut huomattavasti - olen tietoinen siitä mikä ja kuka tekee minut onnelliseksi ja varmasti lisäänkin tätä elämääni alitajuisesti kun asioita enemmän tiedustan ja toistelen
  • Iloisuus ja elämänmyönteisyys lisääntynyt, tämä liittyy osin elämänlaatuun kylläkin - olen paljon tyytyväisempi arkeeni ja ymmärrän että jokainen päivä on uusi mahdollisuus täynnä tapahtumia, en vaan kulje elämäni läpi autopilotilla, vaan pyrin tietoisempaan läsnäoloon.
  • Olen ymmärtänyt, ettei elämässä kyse ole aina siitä mitä saadaan lisää vaan siitä mitä sinulla jo on ja erittäin tärkeänä seikkana: elämässä ei aina tarvitse tapahtua suuria asioita jotta se voi olla merkityksellistä ja hyvää. Jo pienet asiat saattavat tehdä suuren vaikutuksen päiviisi. Ala kaivelemaan ja ole utelias niin tiedät täsmälleen mistä puhun. Välillä mietin kyllä että ylireagoinko kun jotain oikeasti siistiä tapahtuu, vaikka kun näen jotain elämää suurempaa jollain matkalla, mutta se johtuu vaan siitä että olen oppinut olemaan iloinen jo ihan ‘pikku’jutuista. Esimerkiksi pari viikkoa sitten iloitsin suunnattoimasti suuresta täysikuusta mökillämme - en ole nähnyt pitkään aikaan noin isoa kuuta!
PS: halusin tämän kirjoituksen tarkoituksella jakaa juuri tänään, ja vielä koristella monilla kukkakuvilla, sillä onhan tänään naistenpäivä - joten Ihanaa Naistenpäivää kaikille naisille! 💛

//Nina

Kommentit