Kuusi hyväksi todettua tapaa meditoida


Olen aiemmin kirjoitellut aamumeditaation merkityksestä päiväni kulkuun, ja muutenkin avannut hieman meditaation metodeja, mutten ole koonnut hyväksi todettuja menettelytapoja vielä yhteen, joten sellainen kirjoitelma olisi tällä kertaa luvassa. Meditointi on vieläkin monelle hyvin vieras asia, ja se saattaa herättää ajatuksia siitä, että aikaa tämän harjoittamiselle tulisi varata ei vain minuutteja, mutta ennemmin tunteja päivässä. Tämä onkin ensimmäinen myytti jonka haluan kumota - kuten olen aiemmin todennutkin, meditaatiolle jo muutaman minuutin pyhittäminen päivittäin on paljon parempi kuin ei mitään. Itse aloitin 5 minuutin meditaatiolla joka aamu, tätä lisäsin vähitellen 10 minuuttiin ja nyt olen jo 15-20 minuutissa. Toki riippuu hyvin paljon henkilöstä henkilöön, miten paljon on mahdollisuutta lisätä omaa harjoitustaan ja raivaamaan sitä kuuluisaa tilaa kalenterista. Mutta sanoisin, että ei kannata jättää meditaatiota väliin, vaikka se tarkoittaisikin sinun kohdallasi vain 5 minuuttista sessiota per päivä. Kannattaa mielummin tehdä siitä niin matalan tason jutun kuin suinkin mahdollista.


Harjoituksen säännöllisyys ja rutiininomaisuus onkin paljon tärkeämpää kuin yksittäisen meditointihetken pituus. Myös yleinen nyrkkisääntö kaikkeen meditointiin on mielestäni se, että ei pidä mitään häiritseviä laitteita auki jotka voivat keskeyttää harjoituksesi, kuten puhelimesi ääniä tai esimerkiksi telkkaria. Totaalinen hiljaisuus on aina optimaalisin, tai pyri ainakin lähelle sitä (ymmärrettävää on ettei se aina ole mahdollista, mutta myös äänten sisäistäminen voi olla osa meditaatiota, ja mikäs sen ihanempaa kuin rahoittava ääni kuten vaikka lämmittimen surina tai meren allot.) Kovat äänet kuten rakennustyömaan kolina tai liikenteen hurina taas saattaa vaikuttaa negatiivisesti kokemukseesi. Kun teet harjoituksia kannettavilla laitteilla, suosittelen sulkemaan siksi ajaksi viestitoiminnot, eli vaikkapa läppärin sähköposti-ilmoitukset. Siksi suosittelen harjoitusten tekoa omalla läppärillä, silllä puhelimella on jotakuinkin mahdoton sulkea kaikki ilmoitukset ja se on myös turhan suuren vaivan takana. Jos kuitenkin haluat käyttää puhelinta, pidä ilmoitusäänet poissa meditaation ajan. Toisena nyrkkisääntönä on varmasti kaikille tuttu: kaiken meditaation perustana on keskittyä hengitykseen, jonka avulla annat kropallesi ja mielellesi luvan rentoutua. Risti-istunta lattialla tarpeeksi paksun tyynyn päällä on mielestäni paras, mutta toki istua voi missä ja miten vain, miksei seisoakin. Listaan alle omia harjoitus-suosikkejani esimerkkien kera, sillä en joka kerta suinkaan meditoi samalla lailla. Olen ajan mittaan oppinut uusia tapoja, joiden joukosta uskoisin löytyvän jokaiselle jotakin.



1. Mielikuvaharjoitus


Tämä harjoitus saattaa kuulostaa helpolta, mutta kuten kaikkien meditointiharjoitusten kanssa se ei välttämättä sitä ole kun alat sitä harjoittelemaan tosissaan: kuvittele itsesi johonkin paikkaan, jossa tunnet olosi levolliseksi. Tämä saattaa vaihdella paljonkin henkilöstä henkilöön, joillekin se on oman mökin laiturilla istuskelu, toisille jollakin merenrannalla, toisille vaikkapa hevostalli. Ei ole väliä mikä paikka on kunhan se on sellainen miljöö jossa tunnet itsesi levolliseksi. Paikan ei edes tarvitse olla sellainen missä joskus olet käynyt, se voi olla tulevaisuuden unelmapaikkasi, jopa määrittelemätön kohde kartalla. Pääsia on, että pystyt tuomaan tähän mielikuvaharjoitukseen mahdollisimman paljon yksityiskohtia mukaan: ääniä, tuoksuja, tuntemuksia ja yksinkertaisesti mielikuvia. Itse olen harjoitellut siten, että olen muistellut jotain mieluisaa lomamaisemaa jossa sielu lepäsi, tai kuvitellut juurikin jotain tulevaa lomakohdetta ja sen maisemia sekä vaikka hiekalla makoilua. Tätä mielikuvaharjoitusta on vaikea tehdä ohjatusti, sanoisin että se on hyvin intuitiivinen harjoitus. Tarkoitus ei siis todellakaan ole, että väkisin väännät ja käännät mielesi ja pääsi puhki ajatuksia, joita voisit miettiä. Anna mielikuvien sen sijaan tulla sinun luo intuitiivisesti, ajattele sitä mikä sinua kutsuu juuri sillä hetkellä.




2. Chakra-meditaatio


Seitsemällä chakralla eli energiakanavalla jotka virtaa lävitsemme on kaikilla jokin tarkoitus ja lähettävät alitajuista viestintää mielellemme. Chakrat ovat itsellenikin aika uusi opiskelumuoto jos sen niin voi ilmaista, mutta pidän tätä harjoitusta hyvin kiehtovana. Chakrat kulkevat vertikaalisti kehomme läpi ja niillä on kaikilla oma värinsä, alkaen juurichakrasta joka sijaitsee häntäluumme kohdalla, päättyen kruunuchakraan joka sijoittuu päälaen kohdalle. Tämä harjoitus on ehkä hieman edistyneemmälle meditaation harrastajalle, mutta sanoisin että avoimella mielellä jokainen voi kokeilla chakrameditaatiota. Voit tehdä pidemmän setin jossa tutustutaan saman session aikana kaikkiin chakroihin, tai keskittyä yhteen kerrallaan, sellaiseen joka juuri sinä päivänä puhuttelee sinua: kenties haluat päästä parempaan kontaktiin intuitiosi ja vaistosi kanssa, tuolloin kolmas silmä-chakra harjoitus toimii oivasti, tai ehkä haluat maadoittua enemmän tähän hetkeen jolloin valitset juurichakran. Youtube on täynnä loistavia chakrameditaatioita, löysin jopa suomenkielisen kanavan näiden harjoittamiselle. Oleellisinta charkra-meditaatiossa on värien aktiivinen ajattelu, värit voimistuvat kun etenet harjoituksessasi. Tämä harjoitus on aika hengellinen: saatat nähdä tuota väriä päivän mittaan jos teet harjoituksen aamusta.




3. Body-scan eli kehonskannaus


Tämä on ehdottomasti yksi rentouttavimmista meditaatioista, sillä et keskity asioihin ja väreihin vaan ennemmin kehosi tuntemuksiin sillä hetkellä. Tämä on suosikkiharjoitukseni silloin, kun kehoni käy ns. ylikerroksilla tai minulla on ollut hektinen päivä josta haluan palautua parhaalla mahdollisella tavalla. Rentoutus menee kirjaimellisesti nimensä mukaisesti, eli skannaat kehosi läpi kohta kohdalta, ihan pienintä yksityskohtaa myöden. Rentoutuksen voi hyvin tehdä ilman digitaalisia laitteita itsekseen, aloittamalla aina kehon alaosasta varpaista/jalkapohjista ja päättäen rentoutuksen päälakeen, ajattelemalla osa-alueita ja rentouttamalla kroppaa kohta kohdalta. Itse teen tämän sekä itsekseni että ohjatusti, riippuu vähän mihin vuorokaudenaikaan harjoittelen (sinivalo saattaa olla häiritsevää hämärässä joten iltaisin suosin olla ilman ohjausta). Tämä rentoutusharjoitus on todella yleinen joogatunneilla, varmasti jokainen joka on käynyt jo muutamalla joogatunnilla on törmännyt tähän. Cat Meffanin Youtube-kanavalla on hyvä body scan johon turvaudun useasti.


4. Syvähengitys


Päästäksemme kontaktiin keskushermostomme rauhoittamiseen meidän tulee hengittää syvään, tätä kuulee sanottavan ihan kyllästymiseen asti mutta koska se on totta niin minäkin haluan mainita meditointilistassani tämän yhtenä hyvänä meditointimuotona. Ja sanoisin näin, että tämä on kaikista helpoin tapa aloittaa meditointi sillä me kaikki kuitenkin hengitämme automaatiolla jatkuvasti. Tämä harjoitus ei siis vaadi muuta kuin aktiivisempaa keskittymistä hengittämiseen eikä mihinkään muuhun. Helpoin tapa toteuttaa tämä harjoitus on maaten lattialla, siksi se onkin suosittu lopetus joogaharjoituksille shavasanan aikana (viimeinen rentoutusasana). Suosikkini syvähengitysharjoituksista on laskeminen vaikka 5 sisään, pidätä hetki, ja 8 ulos, ja jatkaen tätä niin kauan kunnes tunnet että olet rentoutunut. Toinen hyväksi todettu on kuumailmapalloharjoitus: kuvittele että täytät keuhkosi ilmalla ja samalla täytät ikäänkuin kuumailmapalloa, keuhkosi laajenee kaikkiin suuntiin ja päästä hitaasti ulos. Kolmas on hengityksen aloitus ja loppu-mielikuvaharjoitus: mistä se alkaa ja mihin se päättyy. Kuvittele siis hengityksen kulkeutuvan rintakehästäsi ulos koko matkan nenän kautta. Neljäs on puu-harjoitus: kuvittele että olet puu jonka juuret on syvällä ja joka nousee jylhästi ylöspäin (Yoga with Kassandra-kanavalla on tässä hyvä tämäntyylinen harjoitus.) Syvähengitysharjoituksen toteuttaminen saunassa on yksi suosikeistani jota suosittelen, sillä sauna on muutenkin täydellinen setting rentoutumiselle.



5. Hetkeen pysähtyminen lenkillä ja ulkona ollessa


Jos et ole sitä tyyppiä, joka istuu jalat ristissä meditaatiotyynyn päällä, voit koittaa lähestyä meditaatiota eri näkökulmasta eli silmät auki. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti jonkin maiseman tuijottamista x määrän aikaa. Henkilökohtaisesti koen tämän vaikeammaksi, näön ollessa aisteistamme suurin ja oleellisesti sen käyttö altistaa monelle mahdolliselle keskeytykselle, siksi vaikka merelle tai muulle avomaisemalle katselu voi olla meditaatiota parhaimmillaan.


6. Voimalauseet ja meditaation omistaminen jollekin


Olen aiemmin kirjoitellut joogaharjoituksen ohessa mantraamisesta ja affirmaatioiden toistamisesta, ja tämän harjoittelun voi hyvinkin tuoda myöskin meditointiharjoituksen yhteyteen. Jos edessäsi on päivä täynnä haasteita, suosittelen voimalauseisiin ja affirmaatioihin keskittynyttä meditaatiohetkeä. Näiden toistaminen ja sisäistäminen (millaisena haluat päiväsi jatkuvan) saattaa hyvinkin radikaalisti vaikuttaa päiviemme kulkuun ja ohjaamiseen siihen haluamaamme suuntaan. Kaikkeen emme voi tietenkään vaikuttaa, mutta suunnan selkeyttäminen on jo hyvä alku. Lisäksi tykkään tämäntyyppisten harjoitusten ohessa omistaa meditaation jollekin: mielessäsi lähetä voimalauseen jollekin läheiselle, kenelle haluat omistaa harjoituksesi hyödyt.



Lopuksi haluan mainita, ettei ole olemassakaan mitään oikeaa aikaa meditoida, joillekin se tarkoittaa tuntia, toisille juuri muutaman minuutin päivästä. Minun kokemukseni on, että pystyt vaikuttamaan (säännöllisellä harjoittelulla) meditaatiolla päiväsi kulkuun pelkästään positiivisella tavalla, lisäksi päiväsi sinetöintiin rentouttavalla tavalla. Muistuttaisin ja peräänkuuluttaisin myös kärsivällisyyttä harjoituksesi kanssa: mielen hiljentäminen EI ole helppoa kenellekään, mutta huomaat kyllä positiiviset efektit kun alat hiljalleen onnistumaan siinä. Älä anna heti periksi vaikka se tuntuu vaikealta alkuun. Älä myöskään tuomitse itseäsi jos et saa mieltäsi täysin hiljentymään, kukaan ei ole varmasti koskaan onnistunut meditoimaan ilman minkäänlaisia ajatuksen hailahteluita, jos joku sanoo että on hän todennäköisesti ei puhu totta.


Olen aivan vakuuttunut, että tulevaisuudessa yhä useampi tulee tukeutumaan päivittäiseen meditointiin, sillä tämä nopeatempoisuus ja maailman digitalisoituminen ei tule näyttämään laantumisen merkkejä, päinvastoin. Tästä johtuen esimerkiksi työelämän nopeatempoisuus ja adaptoituminen uusiin toimintamalleihin tulee vaatimaan työntekijöiltä entistä enemmän, entistä nopeammin, ja ilman latautumista ja itsestään huolta pitämistä ei tule kukaan yksilötasolla pärjäämään. Lisäksi viesti-ja informaatiotulva tulee vaan kasvamaan alati digitaalisemmassa maailmassa, jolloin samasta syystä mielen hiljentäminen ja akkujen lataaminen nousee entistä korkeampaan arvoon. Edelläkävijäyritykset ovat tämän jo tajunneet, ja järjestävätkin työntekijöilleen vaikkapa jooga-tai meditaatiotunteja tykypäivä-tyyliin säännöllisesti, ja näkevät tämän erittäin luonnollisena tapana huolehtia henkilökunnan hyvinvoinnista ja tuottavuudesta.


//Nina


Kuvareferenssit: Unsplash kaikki paitsi kolmas jossa olen minä Santorinilla 🌞

Kommentit