Unen merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin


Kuten moni tietääkin, olen kirjoitellut jonkin verran jooga-aiheisia juttuja blogiin ja halusin nyt myös kertoa toisesta, tavallaan joogaan liittyvästä aiheesta nimittäin unesta, tuosta hyvinvoinnin kannalta niin tärkeästä seikasta. Unen merkityksestä kertovia artikkeleita on tänä päivänä pilvin pimein ja syy siihen on tietenkin ihmisten kiireiset elämänrytmit ja kyvyttömyys pysähtyä välillä päivän aikana ja olla tekemättä mitään. Yleinen malttamattomuus on kyllä aikamme kirous jos minulta kysytään. Tämä johtaa puolestaan kyvyttömyyteen palautua kunnolla päivän tapahtumista joka vuorostaan johtaa unettomuuskierteeseen. Uskoisin, että ihmiselle avautuu unen merkitys kunnolla vasta silloin, kun sen puutteesta joutuu tai on joutunut kärsimään. Haluan vielä alkuun korostaa seuraavaa: en ole sertifioitu uni-asiantuntija vaan puhun omasta, kokemuspohjaisesta näkövinkkelistä.

Jotkut nukkuu elämänsä läpi kuin tukit, kärsimättä juuri koskaan uni-ongelmista, ja minun on todettava että onnittelut teille, tässä asia ja nimenomaan lahja josta teidän kannattaa olla kiitollisia joka päivä. Unen laatu ja se, että saa nukuttua aina kunnolla ja tarpeeksi, on varmasti hyvin nukkuville sellainen itsestäänselvyys, mitä esimerksi näkö-tai hajuaisti on suurimmalle osalle meistä. Mutta älkää ottako sitä itsestäänselvyytenä. Entä jos unta ei saa? Entä jos tunnit kuluvat joka yö ja huomaat olevasi uneton? 

Sain ensimmäisen henkilökohtaisen wake up callin vähäiseen nukkumiseen jo vuonna 2012, kun minulle sanottiin Englannissa eräässä kasvohieronnassa, että ko. hieroja tuntee kasvoistani etten nuku ja käyn ylikierroksilla. Tämä fakta pelotti ja yllätti; mielestäni silloin juuri nukuin hyvin, mitä vähän myöhemmällä nukkumaanmenoajalla mutta nukuin kyllä mielestäni ihan hyvin. Toki stressasin jonkin verran muuttunutta elämäntilannettani (olin uutena uudessa maassa) ja koitin päivittää blogia samaan tahtiin kuin ennen ja lisäksi saada hyvät arvosanat kouluprojekteista. Mielestäni myös nukuin aika monta tuntia yössä tuolloin, mutta nähtävästi en silti riittävästi eli unen laatu kärsi kun stressitasot nousi.
Joogan löydettyäni vuonna 2014 tunsin, ainakin hetkellisesti, löytäneeni sisäisen rauhan ja nukuinkin kuin tukki erityisesti joogatuntien jälkeisinä öinä. Tosin viisi vuotta myöhemmin, vuonna 2019 eli viime vuonna, elimistöni alkoi oireilla pahemman kerran. Huomasin nimittäin, etten saa unta. Liika stressi painoi päälle ja tunsin sitä kuuluisaa riittämättömyyttä, jota niin usein kuvaillaan stressin laukaisijana. Toki minulla oli ennen tätä ollut satunnaisia öitä, jolloin tunsin nukkuneeni huonosti syystä tai toisesta, mutta tämä vuoden 2019 unettomuus oli jo next level-juttuja. En toisin sanoen kyllä ollut tiennyt ennen tätä, mitä unettomuus tosiasiallisesti ylipäänsä on. 

Otin akuutissa unettomuusvaiheessa viikon sairauslomaa töistä, mutta kokonaisuudessaan unettomuusjakso kesti noin kuukauden päivät putkeen, huonosti nukuttu jakso sitäkin pidempään. ‘Huonosti nukuttu’ on minun mielestäni se jos unta kertyy yön aikana vähemmän kuin 4 tuntia. Uneton yö on taas se jos tuntee pyörineensä koko yön ja unta on kertynyt aamuyöstä ehkä 1-2 tuntia. Uskon, että ihminen nukahtaa kyllä jossain vaiheessa yötä aina, vaikkei sitä tiedustaisikaan. Pahimmat hetket oli ne, kun unettomuus ja monen yön univelka oli aiheuttanut akuutin, migreenin tapaisen päänsäryn seuraavana päivänä sekä kovan tinnituksen. Kofeiini ei enää tehonnut vaikka neljäs kahvikuppi oli menossa jo aamupäivän tunteina. En ole varma onko tinnitus ylipäänsä unettomuuden oire, mutta omalla kohdallani tätä ilmeni ja ilmenee edelleen jopa yhden huonommin nukutun yön jälkeen. Lisäksi nukkumattomuus ruokkii tulevaa yötä pahimmassa vaiheessa kuin etukäteisvaroitus; alat stressaamaan sitä kun ilta lähenee, että minkälainen tuo tuleva yö mahtaa olla. Tämän koettuaan sattuneesta syystä tulee arvostettua oikein makoisia yöunia. 


Täytyy myöntää, että vaikka koronakevät on ollut ahdistavaa aikaa monesta aspektista globaalista näkövinkkelistä katsottuna, vaikka se paljon tuhoa on saanut aikaan, niin olen yllättävää kyllä nukkunut erinomaisesti tämän kauden aikana. Varmasti se rauhoittunut mielentila ja menojen karsiutuminen kalenterista ovat tehneet tehtävänsä. Olen lukenut ja kuullut monen muunkin kohdalla tämän saman ilmiön toistuneen. Liian moni meistä oli varmaankin onnellisesti jo päässyt unohtamaan joutilaana oleskelun, sen, ettei tee yksinkertaisesti mitään - aika ikäänkuin pysähtyy. Monille se oli varmasti shokki ja on edelleen, mutta olen itse ainakin omasta mielestäni osanut nauttia ja ottaa tilanteesta kaiken voitavan irti. 

Mietin tämän postauksen toteuttamista aina, kun olen nukkunut erityisen hyvin, kuten esimerkiksi viime yönä.  Haluan myös mainita, että paras lääke unettomuuteen on ihan lääkkeettömyys. Harjoitin meditaatiota enemmän kuin koskaan aiemmin juurikin unettomuuskaudellani, ja huomasin tämän sekä kevyen, kävelylenkki-tyylisen ulkoilun vaikuttavan positiivisimmin uneeni.  Mitään kovin haastavia joogaharjoituksiakaan, sen tyyppisiä mitä tällä hetkellä harjoitan, en jaksanut tuona aikakautena aloittaa lainkaan. Sen sijaan yin joogaa harrastin paljonkin. Tästä lähtien oikeastaan päivittäisestä meditaatiosta tuli tapa jota vieläkin harjoitan. Toki välillä on kiireisiäkin jaksoja tai päiviä joina tämä ei ole mahdollista, tällöin keskityn vaikka ihan vaan muutamiin syviin hengityskiertoihin ja tietoiseen läsnäoloon, eli kiinnitän huomiota omaan kehoon ja sen tuntemuksiin. Korostaisin myös, että unettomuusoireita on liuta erityyppisiä (eripituisia-ja asteisia) ja tämä on siis vain oma kokemukseni aiheesta, jolloin nämä yllämainitut konstit tehosivat mutteivät välttämättä tehoa kaikilla.

Aamuisin harjoitan joogaa johon kuuluu jokin mantra tai affirmaatio, eli millaisena haluan päivän jatkuvan, kuten esimerksi ‘haluan päivästäni tulevan tuottelias’. Pelottavaa kyllä tosi usein tämä mantra toteutuukin. Voit kääntää mantran myös toiseen muotoon, vaikka ‘olen tuottelias ja tiedän sen itsekin’, kun toistat tämän tarpeeksi monta kertaa niin huomaat sen itsekin ja alat toimimaan mantran mukaan kuin huomaamatta päivän läpi. Kirjoitin enemmän tästä aiheesta kesäkuussa julkaistussa tekstissäni 'Jooga ja mantrat'.

//Nina

Kuvat: Unsplash

Kommentit