Job hopping - tämän päivän ilmiö

Note: This post is in Finnish - please use your browser to translate.

Kuten tuossa edellisessä postauksessani mainitsin, niin olen nyt sen verran tästä aiheesta törmännyt juttuihin eri lähteissä viime aikoina, ja siitä on juuri Amazonilla julkaistu suuren suosion saavuttaneen kirjan (Not Working, kirjailijalta Lisa Owens) niin ajattelin että nyt jos koskaan on oikea aika ottaa aihe käsittelyyn postauksen parissa.

Alunperin tämä postaus sai inspiraationsa LinkedIn:in kautta tästä artikkelista, jossa käytiin kiivasta keskustelua kommenteissa. Artikkeli käsitteli (nykypäivän) ilmiötä nimeltään 'job hopping', eli työstä työhön 'hyppimistä' noin suorana käännöksenä. Siinä painotettiin etenkin uraansa aloittavia, alle kolmekymppisten ikähaarukkaa. Luonnollisesti tämäntyyppinen ilmiö jakaa ihmisten mielipiteet puolesta ja vastaan, mutta tosiasia on että se on nykypäivää. Suomalaisbloggari Monakin jo tästä omassa vlogissaan puhui jonkin aikaa sitten antaen oman näkökantansa asiaan, ja innostuin postaukseen kommentoimaan silloin, ettei ole lainkaan erikoista jos nyt työuransa aloittaneella on elämänsä aikana jopa 20+ eri työpaikkaa ja työnantajaa. Kannattaa tsekata Monan energinen vlogipostaus tästä.  Allaolevan sana on vapaa - artikkelin sen sijaan bongasin tiistain Kauppalehdessä, kannattaa lukea, siinäkin hyviä pointteja miten modernista, uuden sukupolven diginatiivista voi olla ratkaiseva hyöty yrityksen kuin yrityksen tulevaisuudessa.


Työsuhteiden malli, koeajat, keikkatyöt, kiiretuuraukset, harjoittelut, määräaikaisuudet, projektit, freelance työt, kaikki vaikuttaa siihen, että on hyvin paljon mahdollista, että elämäsi aikana teet montaa eri työtä monelle eri työnantajalle vaikka samanaikaisesti. Nämä nimittäin ovat nykyajan työmalleina melkeinpä tavallisempia kuin vakituiset kokoaikatyöt ja kuten aiemmin olen ehkä kirjoitellut, on ne lisääntymässä kokoajan kovaa vauhtia kun ihmiset näkevät yrittäjyyden ja sen tuomat värikkäät mahdollisuudet urapolkuna yleisemmin. Tästä keskustelimme muuten Taidetehtaan Tulevaisuuspäivä - paneelissa huhtikuussa, ja olen todella kiitollinen että minut valittiin mukaan joukkoon puhumaan niinkin tärkeästä asiasta.

Omalla CV:lläni näitä yllämainittuja työjaksoja kaikkia nimittäin on niiden kokoaikaisten vakkaritöiden lisäksi, ja voin lyödä vetoa, että niin on monen muunkin uraansa aloittelevan ja myöskin urallaan pitkällä olevan. Itseasiassa, kokoaikaista vakkarityötä ei CV:ltäni löydykään vaan osa-aikainen vakkarityö on oikeampi ilmaisu. Joten, siitä sen näkee - tähänastinen urani on pohjautunut hyvinkin vahvasti tämän päivän trendiin, eli voisi sanoa 'job hoppingiin'. Eikä sitä missään nimessä kannata nähdä mustavalkoisena asiana. Aina on rekrytoijia, jotka nimittäin näkevät tämän varsin negatiivisena seikkana. Nopeasti katsottunahan lyhyet työjaksot CV:ssäsi koetaan automaattisesti sellaisena, ettei työnhakija/tekijä pysty pysyttelemään yhdessä työssä kauaakaan 'kyllästymättä'. Loppupeleissä tämä on melko vanhanaikainen tapa nähdä asia. Paljon on innokkaita työnhakijoita, jotka eivät syystä tai toisesta ole ehtineet kerryttämään pidempää työkokemusta juuri työsuhteiden mallin ansiosta. Kaikilla meillä on erilainen tausta. Opinnot, keikkatyöt, äitiysvapaat, matkustelut ja vapaaehtoistyöt, work & travel, kesätyöt... mitäs näitä kaikkia on. Siinä joka tapauksessa muutama syy, miksei työsuhteen kestoon kannata ainoastaan katsoa ja vetää omat johtopäätöksensä. Syvemmälle on sukellettava. On nähtävä henkilön kokonaiskuva- ja tausta.

Omalla alallani, luovalla alalla, tämä ilmiö on varmasti hyvin usein erittäinkin yleinen. Mutta on niitä muitakin aloja, jossa työpaikkojen laaja kirjo ja vaihtuvuus näkyy hakijan CV:ssa, kuten esimerkiksi ravintola-ala. Asiat on otettava vastaan kuten ne tulee, mahdollisuudet on nähtävä nuorena hyvässä valossa ja niihin on tartuttava sillä kuten LinkedIn - artikkelissa kirjoitettiin, niin kaksikymppisenä vasta rakennat alustaa urapolullesi ja etsit oikeaa paikkaasi, ja tämä sanomattakin sisältää erilaisia työmahdollisuuksia, projekteja, määräaikaisuuksia ja niitä kesätöitäkin.

Mitä mieltä olet itse job-hopping ilmiöstä? Oletko rekrytoija ja näet asian negatiivisena tai positiivisena?

Huomaatko omassa CV:ssäsi saman ilmiön? Kokemuksia ja näkemyksiä saa jakaa kommenteissa!

Mukavaa viikonlopun odottelua,
/Nina

Kommentit