Joogan fyysinen vaikutus kehoon
Vaikka joogaa harrastankin ensisijaisesti henkistä hyvinvointia edistääkseni ja tätä suosittelen lämpimästi muillekin, ajan mittaan se kuitenkin muokkaa kehoa varsin dramaattisesti. Tämän on huomanneet varmasti kaikki lajia pidempään harrastaneet. Kun menin ekalle joogatunnilleni (1,5 tunnin power vinyasa flow) sukelsin heti syviin vesiin fitness-joogan osalta. Toisaalta tämäntyyppiset “jumppamaiset” joogatunnit ovat etenkin aloittelijoille erittäin helposti lähestyttäviä, sillä niissä on harvemmin mukana “vaikeita” henkisiä osioita ja aspekteja kuten chakroja, mantroja tai muita tosi paljon henkiseen puoleen nojaavia asioita. Olen tosin näitäkin nyt viimeisen parin vuoden aikana uskaltanut ruveta lähemmin opiskelemaan, sillä jos ja kun joskus joogaa haluan ammatikseni opettaa, täytyy filosofisesta puolesta olla hyvin perillä, vaikkei näitä juttuja omiin tunteihinsa niinkään lisäisi. Intilalainen ja vedalainen filosofia ja uskonto kun on aika kaukana länsimaisesta nykyisestä elämänmenosta, voi olla vähän vaikea löytää sopivan helposti ymmärrettävää tulokulmaa aiheeseen. Olen kuitenkin ajatellut jotain näistä aiheista lisätä omaan tulevaan opetukseeni, päässä on jo muutamia ideoita jotka voisi toimia.
Mielestäni alkumeditaatio tai laskeutuminen harjoitukseen ovat todella tärkeitä etenkin fyysisemmillä tunneilla. Näin valmistaudutaan ns. henkisesti edessä olevaan kenties haastavaankin koitokseen, ihan kuten olympiaurheilijat valmistautuvat h-hetkeensä. Tehdessäni eräänä päivänä haastavampaa flow yogaa tuli mieleen tämän kirjoitelman aihepiiri, ja tähän alle listaan muutamia havaintoja siitä miten säännöllinen jooga on kehoani viimeisen 8 vuoden aikana muokannut. Pyydän siis huomioimaan, ettei muutos minkään allakuvatun osion kohdalla ole tapahtunut yhdessä vuodessa, vaan takana on ollut hidasta muutosta vuosien varrella:
Vahvat hartiat ja käsivarret
Kuten kaikki perinteisillä vinyasa - hatha - tai flow-joogatunneilla käyneet tietävät, tehdään tuntien aikana lukuisia ja taas lukuisia punnerrusliikkeitä, jotka yleensä kuuluvat osaksi sun salutation/aurinkotervehdysten sarjaa joiden pohjalle lähes kaikki joogatunnit rakentuvat. Joskus näitä on todella iso määrä ja jatkuvana virtana kuten astangajoogassa, muissa suuntauksissa niitä on maltillisemmin mutta aina niitä on ja välillä korkeassa lankussa saatetaan viipyä pidemmän aikaa. On siis tästä johtuen selvää, että paljon joogaavan käsivarsiin sekä hartiaseutuun tulee ajan mittaan lisää massaa. Tämän olen etenkin huomannut siksi, että kehonmuotoni on luonnostaan aika pieni hartioiden seudulla, en siis ole ollut ennen erityisen harteikas vaan suorastaan laiha ylävartalon alueelta. Joogassa myös m.m. sivulankut sekä käsien varassa tehtävät harjoitteet kuten crow pose vaatii ylävartalolta paljon työtä. Yoga sculpt - eli käsipainojen kera tehtävät harjoitteet niin ikään lisää ylävartalon voimaa ja ulkomuotoa.
Vahvat sekä lihaksikkaat reidet
Toinen alue, jossa huomaan selkeää muutosta monien vuosien harjoittelun tuloksena. Joogaan kuuluu luonnollisena osana yleisiä sarjoja m.m. chair pose/tuoliasanaa sekä eri soturiasentojen muodot ja pitkät pidot jotka omalla tahollaan vaikuttaa reisialueen lihasten kehittymiseen. Kehonmuotoni ollessa A - mallinen ei tällä alueella ole huomannut yhtä paljon muutosta, mutta kyllä reisi sekä pakaralihaksia on silti tullut selkeästi lisää, tämän huomaan jos esim. yritän kiskoa ylleni esim. 3-4 vuotta sitten ostettuja housuja jotka eivät jousta, niin yleensä eivät kiinni mene. Jäävät yleensä kiristämään nimenomaan reisien kohdalta (tähän voi vaikuttaa toki myös 30-ikävuoden jälkeen tapahtunut luonnollinen kehonmuutos jossain määrin, hehe.)
Selkeästi erottuvat hamstrings eli takareisien lihakset
Koska joogatunneilla tehdään paljon ja välillä jopa jatkuvasti eteentaivutuksia joissain muodoissa, sekä juuri näitä muutenkin alavartaloa vahvistavia asanoita, takareisilihakset alkaa ensin vahvistumaan ja lopulta seurauksena on että ne erottuu tarkasti varsinkin ojennuksissa. Painoa siirretään usein taaksepäin hieman esim. leveissä eteentaivutuksissa jolloin tämän venytyksen suuren vaikutuksen takalihaksiin huomaa erittäin selkeästi. Säännöllinen yin - jooga saattaa myös vaikuttaa näiden kehitykseen, vaikka siinä tehdään liikkeet enemmän passiivisesti mutta kuitenkin venyttäen pitkiä aikoja.
Notkea selkärangan alue
Mielenkiintoisimpia muutoksia ovat selkärangan alueen elastisuus ja notkeus. Tunnen jollain lailla koko selkärankani aina niskanikamista alas häntäluuhun saakka. Joogassa tehdään paljon lapojen venytyksiä ja pitkiä pitoja jotka vaikuttaa myös selkärankaan, ja muutenkin koko vartalon alueen venytykset reisiä myöten vaikuttaa myös selän elastisuuteen. Käsivarsien pyörittäminen ja liikuttaminen ympyrää on oleellinen asia myös, sekä perinteiset liikkeet kuten kissa lehmä, joka kuuluu lähes jokaiseen hathajoogatuntiin. Lähivuosina olen myös oppinut olemaan esim. täydessä silta-asanassa pidempiä aikoja, joka notkistaa selkärangan ikäänkuin käännettyyn U-muotoon mikä vaatii paljon liikkuvuutta selkärangalta. Jo pienetkin taaksetaivutukset kuten kameli/camel pose kannattaa ottaa rauhallisesti ja edetä kärsivällisesti ikäviä ja pitkäkestoisia selän alueen vaivoja välttääkseen. Toistuvat istualteen tai alhaalla tehtävät venytykset vaikuttavat myös positiivisesti rangan alueen elastisuuteen ja liikkuvuuteen (esim. thread the needle ja seated spinal twist)
Vähentyneet päänsäryt yläselän joustavuuden seurauksena
Joogatunnit jotka keskittyvät istumatyöstä palautumiseen kuten afterwork flow tai mitkä tahansa flow-tunnit tekevät ihmeitä selällesi ja niskallesi, suosittelen kokeilemaan. Yleensä suurin osa kankeuksista jää matolle ja kaikkoaa. Joskus jos herätessäni on ollut päänsäryn tuntemuksia, ja olen tehnyt sinä aamuna vaikka jo 15 minuutin aamujoogan, olen huomannut harjoituksen jälkeen etten tarvitse ottaa särkylääkettä sillä todennäköisesti kyseessä on ollut jännitystila niskassa joka on lähtenyt joogaliikkeillä pois. Joskus päänsärky johtuu psyykkisestä jännityksestä ja tähän jooga vasta auttaakin.
Käsivarsien rotaatio kasvanut
Pitkien ja toistuvien venytysten kuten cobran, kala-asanan/fish pose, käsien yhdistämisen ja nostamisen pään taakse sekä thread the needle (mikäköhän on suomeksi?) ansiosta kädet kääntyy eri suuntiin ja niihin tulee elastisuutta lisää, pidän myös toimistotyöpäivän jälkeen erilaisista ranteiden venytyksistä ja ne lisää käsien liikkuvuutta. Pienet liikkeet johtavat suuriin tuloksiin, sillä tuntuu että kädet ja käsivarret liikkuvat tosi syviin asentoihin (mieheni mielestä tuo allaoleva asana on hyvinkin erikoinen, minusta hyvin luonnollinen koska ei satu eikä tunnu missään)
Aineenvaihdunta vilkastuu ja sisäelimet vahvistuu päälläseisonnan myötä
Ihmiselle tekee todistetusti hyvää toisinaan tarkkailla maailmaa ylösalaisin. Pienenä teki aika jotain roikkumisliikkeitä esim. keinussa ylösalasin, aikuisena se jäi hetkellisesti unholaan kunnes uskalsin ottaa hartia - ja päälläseisonnan osaksi harjoitustani. Käsilläseisontaa en ole vielä uskaltanut kokeilla. Päälläseisonta paitsi vahvistaa ylävartaloa ja keskustaa, se myös lisää aineenvaihduntaa ja on hyvää terapiaa sisäelimille. Sen virkistävä vaikutus on myös ilmiömäinen, puhumattakaan henkisistä vaikutuksista.
Disclaimer: tämän kanssa kannattaakin vasta edetä hitaasti ja kehoansa kuunnellen, suosittelen lämpimästi opiskelemaan vaikka Youtuben kautta löytyvillä opastusvideoilla, tai lukemalla tarkasti step by step ohjeet, koska väärin tehty päälläseisonta voi pahimmassa tapauksessa johtaa vakavaan niskavaurioon. Seinää vasten on erittäin suotavaa kokeilla tai päälläseisontatuolin avulla harjoittelu.
Aiempaa parempi tasapaino
Hyvä tasapaino saattaa olla asia jonka toiset meistä saa synnyinlahjana, mutta olen aivan varma että säännöllinen jooga auttaa parantamaan sitä vaikkei tasapaino lähtökohtaisesti olisikaan hyvä. Joogatunneilla ihmiset usein ns. nolostuvat jos ei tasapainoasanoissa pysy pitkään, ja se on viimeinen tunne mitä tulee potea - jopa erittäin kokeneilla joogeilla on joskus huonoja tasapainopäiviä ja mitkään perusliikkeetkään ei meinaa onnistua. Pääasia on, että kokeilee vaikka yhdellä jalalla seisomista alkuun niin, että vie vain jalkapohjan ylös pohjetta pitkin niin että varpaat koskevat maata, tästä aloitin itsekin. Hitaasti mutta varmasti jalkaa voi alkaa nostamaan, kunnes se lopulta tulee yläreiteen kiinni. Oleellista tässä on suoran linjan säilyttäminen, myös niin ettei alaselkä notkistu ja keikahda ulospäin. Jos saa pidettyä nämä asiat kuosissa, voi hiljalleen jalan nostamisen lisäksi alkaa viemään käsiä ja kylkiä kohti taivasta. Näin ollaan puu-asanassa, tree pose. Joskus puu on huojuva meillä kaikilla, ja se kuuluu elämään. Jooga vaatii pitkää pinnaa sekä ison kasan kärsivällisyyttä.
Warrior 3 / Soturi 3
//Nina
Photos by my man, thank you 🙏
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!