Löydä onni ja rauha joogan avulla



Olen säännöllisesti miettinyt, millainen olisin tällä hetkellä jos en koskaan olisi löytänyt joogaa elämääni. Ihminen joka löytää kutsumuksensa löytää samalla sisäisen onnen, tähän voin täysin yhtyä ja se onkin aivan totta. Ihminen, joka löytää kutsumuksensa, löytää myös sisäisen rauhan. Jos joku kysyisi, mitkä ovat ne kaksi suurinta asiaa mitä jooga on tuonut elämääni, minä vastaisin käsi sydämellä että onni ja rauha.

Opiskellessani Englannissa meillä oli ystäväni kanssa tapana lähettää toisillemme postikortteja asuinmaistamme kuulumisineen. Vielä tänäkin päivänä ne ovat kunniapaikalla hyllykössä (iso sydän ystävälleni näiden lähettämisestä ja ajatuksella valikoinnista). Yksi korteista on erityisen lähellä sydäntäni, siinä lukee seuraava tunnettu lainaus Mark Twainilta:

“Kahdenkymmenen vuoden päästä harmittelet enemmän asioita joita jätit tekemättä kuin niitä, joissa epäonnistuit. Joten irroita köydet ja purjehdi turvallisesta satamasta. Etsi, unelmoi - ja löydä.”

Olen myöhemmin miettinyt mitä löysin asuessani Englannissa, ja ajatus siitä että löysin siellä asuessani joogan on vahvistunut mielessäni vasta nyt myöhemmin vaikka en heti sitä siellä ja silloin tajunnut. Sen on oltava se asia jonka tuolla reissulla elämääni löysin. Vaikka oli hieno juttu valmistua Englantilaisesta yliopistosta kandidaatintutkintoon, oli kuitenkin joogan löytämisellä matkan avulla minulle vielä tätäkin suurempi vaikutus ja muutti elämääni fundamentaalisella tavalla. En tosiaankaan voinut ekan joogatunnin jälkeen juuri koskaan ajatella, että näin olisi asian laita, mutta näin se vain on.



Olen joskus aiemmin kirjoitellut m.m. siitä, miksi aloitin joogan harrastamisen sekä erilaisia suosikki meditaatiotekniikoitani (joita on tullut matkan varrella lisää, niistä voisi tehdä oman erillisen postauksen myöhemmin). Myöskin joogan merkityksestä elämässäni kirjoitin muutama vuosi takaperin, ja sen jälkeen tähän liittyvää sisältöä on alkanut tulla enemmänkin. Tällä kertaa halusin puolestaan syventyä listamaan syitä, miksi jooga tekee minut päivittäin onnelliseksi ja paremmaksi ihmiseksi itselleni ja ympäristölleni. Näihin ei ole tieteellistä back upia, mutta uskon vahvasti, että joogaharjoituksella on suurempi merkitys näiden toteutumiseen.

Löydän iloa elämän pienistä asioista

Kyky nauttia elämän pienistä asioista on ihan korvaamattoman tärkeä asia onnellisuuden tuntemusten kokemiselle päivittäin. Suurin ja petollisin muuri oman onnemme tiellä on asioiden haluaminen aina vaan ja ajatus siitä että mikään ei riitä. Tästä on puhuttu ja kirjoitettu jo muinaisissa joogaa käsittelevissä teksteissä: ihmisen tarve janota asioita jatkuvasti enemmän ei johda onnellisuuteen. Asia voi olla fyysinen tai esim. valta-asema tai muu egoamme nostattava asia. 

Jokainen aamu on uusi valinta vaikuttaa päiväsi kulkuun

Ja joka aamu valitsen siksi meditaation, jossakin pituudessa ja jossakin muodossa. En meditoi esim. arki-aamuisin tuntia, harvemmin edes varttia pidempään. Eli sillä miten pitkä meditointihetkesi on ei ole minkään maan merkitystä vaan sillä, millainen sisältö siinä on ja se että päätit ylipäänsä meditoida.

Pysyn balanssissa

Näinä maailmanaikoina tämä kohta on varmasti lähes meiltä kaikilta peräänkuulutettu ja erittäin tuttu. Epäbalanssin puolelle lipuminen kun on jatkuvana vaarana kun vain avaa television, lukee päivän lehden tai avaa minkä tahansa tiedotusvälineen puhelimella tai läppärillä. Joogalla ja meditaatiolla on eittämättä ollut erittäin iso apu siihen että on pysynyt balanssissa niin lähiaikojen - ja vuosien maailman tapahtumien myllerryksessä. Se on itsestään huolehtimista parhaillaan ja vaikuttaa myös unen laatuun, joka ei allekirjoittaneella ole aina ollut itsestäänselvyys.



Olen kiitollinen

Joogahan on alun alkaen tarkoittanut hyvin erilaista asiaa kuin miksi se tänä päivänä yleisesti mielletään. Joogaan on alkujaan liitetty hyvät teot ja henkisen harjoituksen säntillinen noudattaminen ilman asanaharjoittelua (m.m. Bhavagadgitan ja muiden muinaisten tekstien mukaan, jotka on kirjoitettu ajanlaskun alun tienoilla). Henkisen harjoituksen noudattamiseen lasken itse mukaan päivittäisen kiitollisuusharjoituksen, jota olen tehnyt nyt jo varmaan yli vuoden päivät ellen päivittäin, niin ainakin lähestulkoon. Toki sen muistaminen vaatii itsekuria, mutta on aivan korvaamaton ja en vaihtaisi sitä enää pois mistään hinnasta. Muista olla kiitollinen - harjoitus vie oikeasti vain muutaman minuutin päivästäsi, ja sen tuomat hyödyt menee niin paljon korkeammalle kuin siihen käytetty aika ettet enää lopulta edes mieti sitä.

Seuraan sydäntäni

Henkisen harjoittelun ja joogan ytimessähän on sisäisen maailmansa kuuntelu. Moni on saattanut kulkea elämänsä läpi lähes pelkästään autopilotilla, niin tämä kohta voi olla vähän jännittävä ja myöskin tuskallinenkin, siis se että oikeasti kuuntelet mitä oma sisin sanoo sinulle. Kun laitat aikaa tähän ja työstät sisäistä maailmaasi, alat hiljalleen huomaamaan että elät enemmän arvojesi mukaista elämää ja seuraat sydäntäsi.

Elän hetkessä

Carpe diem - ja elämässä hetkessä elämisen taidosta puhutaan paljon ja siitä ostetaan julisteita seinille sekä kaulakoruja, mutta aivan liian usein silti unohdetaan toteuttaa itse konkretia lauseen takana. Sain juuri luettua fantastisen mahtavan kirjan Ichigo Ichie (ISO sydän siskolleni joululahjasta) ja tässä puhuttiin juurikin tästä aiheesta (Ichigo Ichie on japania ja tarkoittaa suurin piirtein “yksi hetki, yksi elämä” ja pohjautuu siihen että jokainen tapahtuma ja hetki on uniikki ja tapahtuu vain kerran sellaisenaan, vaikka hetki toistuisi samantyylisenä joskus toiste.) Tämä elämäntyyli ja ajattelutapa saa meidät nauttimaan enemmän yksittäisistä hetkistä esim. läheistemme kanssa ja juhlatilaisuuksista, ravintolaillallisista, mauista, elämyksistä ja no, elämästä. Olen kirjan inspiroimana alkanut joka perjantai samaan aikaan järjestää kotona teeseremonian, jossa istumme matolla, nautimme teestä ja keskustellaan sen viikon aikana inspiroineista aiheista ja asioista joista olemme ylpeitä ja joissa ollaan onnistuttu. Positiivinen dialogi yhdistettynä kiireettömään teehetkeen on vastustamaton yhdistelmä ja nykyisin aivan ohittamaton rutiini.

Opin myötätuntoisemmaksi itselle ja ympäristölle

Ei ole myytti, että antamalla toisille saat takaisin siitä itsellesi (=karma), joskus jopa monin verroin. Olen kiitollisuusharjoituksen lisäksi ottanut joogarutiiniksi myös lähes päivittäisen Metta-meditaation, joka oli alunperin Buddhan keksimä ja on edelleenkin meditaatioista yksiä tutkitusti vaikuttavimpia ja suurimpia. Versioita ja lähestymistapoja on hiukan erilaisia, mutta yleisrunko pysyy samana: hyvien asioiden toivottaminen itsellesi, läheisillesi, joskus myös jollekin kenen kanssa sinulla on kitkaa, puolituntemattomille esim. etäiselle kollegalle ja koko maailmalle. Sitoutuminen tähän meditaatioon on ollut yksiä merkittävimpiä lähiaikojen juttuja. Suosittelen erittäin lämpimästi itsemyötätunnon sekä Metta-meditaation kokeilua ja mieluiten rutiininomaista harjoittamista. Ajatus siitä, että aloitat päiväsi näinkin voimakkaalla ja hienolla tavalla, ei voi olla kuin positiivinen vaikutus päivääsi.

Opin uutta

Joogan tiellä olet aina oppilas - sen historia on sen verran monisäikeinen, pitkä ja rikas, että vaikka lukisi miten paljon kirjallisuutta, jää aina jotain mihin voisi syventyä enemmän.

Luulen että olen löytänyt kutsumukseni siitä

Jooga ja meditaatio on tosiaankin kutsumukseni, siitä olen tässä vaiheessa aivan vakuuttunut.

Kiitos kun jaksoit lukea!

/Nina

Kuvat: Unsplash (paitsi kuva joesta, oma otettu Kroatiassa)

Kommentit