Moon phases - jooga & affirmaatiot kuun sykleissä



Olen vasta nyt kuluvana vuotena kiinnostunut kuun sykleistä ja siitä miten jooga mukautuu niihin. Ennen en edes reagoinut sen enempää kuuhun, paitsi silloin jos sen näki tosi hienona täyskuuna etenkin loppukesästä saaristossa tai muualla mökkimaisemissa kumottaen isona. Kun jossain vaiheessa tein joogaa sitten kuun syklien mukaan, koukutuin tähän ja siitä(kin) tuli rutiini jota noudatan vielä vaan sekä uudenkuun että täysikuun aikaan.

Lyhykäisyydessään Moon phases-joogassa on siis kyse siitä, että uudenkuun aikaan (aina kuun keskivaiheilla) teet listaa päässäsi joogaharjoituksen lomassa siitä, mitä haluat ja toivot seuraavien 4 viikkojen tuovan elämääsi, sekä mistä haluat luopua. Toisin sanoen asetat siis intentioita seuraavalle moon cyclelle eli seuraavaan uusikuuhun saakka. On hyvä aina näiden 4 viikon aikana välillä vilkuilla näitä intentioita ja muistella mitä tuli luvattua ja tsekata jos näiden mukaan on tullut elettyä. Täytyy sanoa, että pelottavaa kyllä näin usein myös menee - kuten olen aiemmin postauksissani maininnut, niin ne asiat joita toistat ja asetat itsellesi hieman alitajuisella tasolla tavoitteeksi, ne myöskin yleensä toteutuvat. 


On myös oltava melko tarkka suunnitelmissaan, eli asettaa mahdollisimman suoraviivaisia ja tarkkoja tavoitteita, ja varoa asettamasta niitä liikaa, sillä jos et edes muista kaikkia asettamiasi tavoitteita, et voi myös alkaa elää näiden mukaan. Mistä päästäänkin siihen tärkeimpään nyrkkisääntöön: kirjaa nämä ajatukset aina johonkin (puhelimeen, läppärin memoon) ylös HETI joogan jälkeen, niin muistat mitä on tullut mieleesi ja mitä suunnitelmia putkahti esille. Tämä on siis se journaling-kohta jossa pidät tietynlaista päiväkirjaa ja täten pysyt paremmin kartalla asioista, joita viime sessiossa on tullut suunniteltua. Mielenkiintoiseksi juttu menee siinä vaiheessa, kun nämä neljä viikkoa on kulunut ja voit alkaa käymään listaa läpi ja samalla (toivottavasti/yleensä) huomaamaan, että elämäni on mennyt näiden mukaan ja suunnitelmani ovat edenneet toivomaani suuntaan. 

Tämän voi siis nähdä tietynlaisena itsensä kehittämis-projektina - aloin itse tätä tekemään vasta vuodenvaihteessa, mutta uskon että loppuvuodesta minulla on jo aika hyvää ‘dataa’ kasassa siitä miten olen vuoden aikana kehittynyt, minä kuukausina olen onnistunut paremmin tavoitteissani, mitkä tavoitteet ovat toistuneet tai toimineet erityisen hyvin jne. Hyvä juttu on myös se, että kalenteri (käytän vanhanaikaista paperikalenteria digin sijaan, hehe) vielä näyttää kuun eri vaiheet - musta pallura on uusikuu ja valkoinen täysikuu, ja aina päivälleen tämä ikoni on merkattu kalenteriin (enhän muuten mitenkään muistaisi ja pysyisi näistä kartalla). Esimerkkejä uudenkuun intetioista ovat vaikkapa 'päätän olla luova ja dynaaminen' tai 'päätän antaa enemmän aikaa itselleni'. Tässä voi sitten halutessaan specifioida tarkemmin missä elämän osa-alueissa näitä toivoo itselleen, ja mennä vielä askeleen pidemmälle laittamalla tavoitteille päivämerkintöjä esimerkiksi oman  ajan lisäämiselle.


Uudenkuun joogan lisäksi on sitten tietenkin myös täydenkuun joogaharjoitus. Täysikuu ajoittuu kuukausittain loppukuun vaiheille, on yleensä kuun päivistä riippuen jossakin 26-30 päivän tietämillä. Tämän harjoituksen tarkoituksena on puolestaan osoittaa kiitollisuutta asioille tai tapahtuneille jotka ovat merkinneet jotain menneiden 4 viikon aikana. Kenestä tai mistä olet kiitollinen, mikä on mennyt suunnitelmien mukaan ja mitkä tapahtumat ovat jääneet mieleesi erityisinä onnistumisina? Tässä ei joogatunnin lomassa tietenkään ole tarkoitus alkaa käymään kaikkia tapahtuneita läpi juurta jaksaen, vaan ennemmin pienillä avainsanoilla kerrata sitä, mistä olet ollut kiitollinen. Voit sitten journaling-vaiheessa kirjata asioita tarkemmin ylös.

Avainsanat voivat olla esim. tiettyjä henkilöitä lähipiiristäsi, paikkoja, tapahtuneita. Esimerkiksi ‘olen kiitollinen työssä onnistumisista’ , 'olen kiitollinen puolisolleni’ tai ‘olen kiitollinen tästä matkasta tai kesämökistämme'. Tiedät itse parhaiten mihin asioihin viittaat näillä avainsanoilla joten tärkeintä on huomata ja osata arvostaa tätä kokonaisuutta. Harjoitus on myös erinomainen siinä mielessä että saat väistämättäkin tuotua edes jonkin ajanmitan sisällä kiitollisuusharjoitusta elämääsi. Kirjoitin taannoin postauksen päivittäisistä kiitollisuusharjoituksista - jos ei näitä ole saanut tuotua arkeensa, niin joogaharjoituksen yhteydessä niitä on ainakin helppo saada osaksi treeniään. Kiitollisuuspäiväkirjaa pitämällä saa niin ikään kerrytettyä hyvää tietoa siitä, mitkä asiat toistuvat listalla ja mistä usein osoitat kiitollisuutta. Näihin asioihin tietää sitten että kannattaa kiinnittää enemmän huomiota ja arvostusta.

New moon-harjoitusta olen tehnyt tämän videon avulla useimmiten: ja Full moon-joogaharjotusta tämän videon kautta (molemmat samalta Youtube-kanavalta)

//Nina

Kuvat: Unsplash

Kommentit