Kolme opittua asiaa työttömyysjakson aikana



Note: this post is in Finnish.

Vaikka siitä tuntuukin vaikealta kirjoittaa tai sanoa ääneen, karkea totuus on, että koko viime syksyn - ja alkutalven olin enimmäkseen (lyhyempää kausityötä ja blogiprojekteja lukuun ottamatta) työtön tai työnhakija. Työttömyys riivaa ja on jo vuosia riivannut maatamme, ja tulee tekemään sitä myöskin vastaisuudessa, joten ajattelin aiheen käsittelyn kenties auttavan muita tilanteessa olleita tai olevia.

Muistan eräänä talvisena aamuna lukeneeni artikkelin Bloglovin - portaalin kautta muodin journalistista, joka kirjoitti viisaita sanoja oman kokemuksensa pohjalta siitä, ettei työttömyysjakso elämässäsi suinkaan tarvitse olla elämäsi pahinta aikaa, vaan kuten lähes kaiken, myöskin sen, voi kääntää positiiviseksi kokemukseksi. Se päinvastoin voi siis olla aikaa, jolloin oivallat uusia asioita itsestäsi ja opit sellaista, josta on enemmän kuin hyötyä itsellesi tulevaisuudessa. Tässä oma listaukseni kolmesta tärkeimmästä asiasta, joita opin työttömyysjaksoni aikana.


1. Kaikki mitä teet nyt, antaa eväät tulevaisuudelle.  Ajan saa kulumaan hyödyllisyyksiin.

On jokaisesta itsestään kiinni, mihin työttömyysjakson aikansa päättää laittaa, mutta minun mielipiteeni on että se kannattaa saman tien laittaa hyödyllisyyksiin. Niin sanottua päivien mittaista 'luppoaikaa' tuskin saat enään työelämässä ollessasi takaisin, joten se kannattaa käyttää parhaimmalla mahdollisella tavalla hyödykseen. Lue, lue ja lue, olisi minun neuvoni tähän ajan käyttämiseen. Lue netistä artikkeleita, katsele mielenkiintoisten ihmisten antamia paneelikeskusteluja tai vaikkapa TED - puheita (niitä on niin paljon, aina tulee lisää & niistäkään ei mielestäni koskaan voi saada tarpeekseen!) Pidä mielenkiintosi työ - ja uraelämään yllä ja seuraa, mitä omalla alallasi tapahtuu. Minusta tuli vähän niinkuin Twitter - ja LindedIn - addikti voisi sanoa tänä ajanjaksona. Seurasin, tykkäsin ja jaoin informaatiota lähes päivittäin. Lue kirjoja, kaikki kirjat ovat sivistäviä. Niitä ei enää samaan tahtiin kerkeäkään lukemaan työelämässä ollessasi, ja muista että kaikesta lukemisesta on hyötyä itsellesi vastaisuudessa. 

2. Ihminen ei tarvitse omistaa paljoa, vähemmälläkin pärjää. 

Lukemisesta ja netissä surffailusta päästään sitten taloudelliseen puoleen. Työttömyysjaksohan luonnollisesti tarkoittaa kukkaronnyörien kiristämistä, josset tietenkin ole tilanteessa jossa olet onnistunut säästämään edellisen työsi jäljiltä. Mutta, tässä on eräs erinomainen mutta. Jakso elämässäsi opettaa (tai ainakin minulle henkilökohtaisesti se opetti) ettet tarvitse hamstrata paljon materiaa - vähemmälläkin pärjää. Ennen ostelin ihan järjettömiä määriä kaiken maailman purnukoita, kuten kosteusvoiteita ja meikkejä, ennen kuin edelliset olivat edes ehtineet kumota puoliväliin asti. Menoista nipistäminen taas sai aikaan sen, että käytin kaikki tuotteet viimeiseen asti ja ostin vasta tarpeen vaatiessa lisää. Oivalsin, että vaatekaappini on pullollaan kivoja vaatteita, ja että tästä edespäin aion panostaa laatuun ja vaatteiden käytettävyyteen ja materiaaleihin. Ihminen ei loppupeleissä tarvitse paljoa. Tämän kaikkien tulisi pitää mielessä vieläkin työelämässä ollessaan, säästät nimittäin pitkän pennin olemalla hieman 'pihi'. Tämän pennin voit sitten puolestaan käyttää vaikkapa matkailuun ja elämästä nauttimiseen myöhemmin.


3. Tulet CV ja haastattelu - mestariksi.

Tässä se tulee: laskin yhteen, tai pidin kirjanpitoa kaikista haastatteluista joita annoin työttömyysjaksoni aikana (sisältäen kaikki Skype-haastattelut) ja lista nousi työhön johtaneen haastattelun mukaan lukien viiteentoista. Eli : älä koskaan anna periksi toisen, kolmannen tai edes neljännen 'mönkään' menneen tai ei-palkkaamiseen johtaneen haastattelun jälkeen. Katsoin kerran TED - puheen eräästä naisesta, joka oli käynyt 35 haastattelussa ennenkuin lopulta tärppäsi. Joten, ole kärsivällinen ja kirjoita itsellesi ylös kaiken, jonka kustakin haastattelusta opit. Muistan viime keväänä käydessäni Manchesterissa valmistuvien työllisyystapahtumassa kysyneeni eräältä vastavalmistuneelta, kuinka monta haastattelua hän kävi läpi ennen markkinointi - ja viestintäfirmassa työn aloittamistaan hänen vastanneen noin 25. Eli, on hyvä muistaa että harva saa työpaikan ensimmäisillä yrittämillä.

Sen lisäksi, että tulet haastattelumestariksi tulet myöskin CV - ja saatekirjemestariksi. Opit tuntemaan, mitä työnantajat hakevat ja mikä tekee dokumenteistasi lukemisen arvoisia. Opit ehdottomasti, että pienimmällä mahdollisella panoksella et enään tämän päivän työmarkkinakilpailussa pärjää. Minun onnekseni tämä opetettiin meille jo opiskellessamme.

Hyvää sunnuntain jatkoa ja mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!
/Nina

Kommentit