Ulkomailla asuminen: talo vs. asuntola
Text in Finnish
Sadetta ropisee täällä Englannissa tällä hetkellä. Ei siis ihan ideaali lomaviikko-keli mutta ehkä se tästä vielä selkenisi, onneksi viikonloppuna oli aurinkoa jopa sen verran että sain kasvoihin kesän ensimmäisen päivetyksen. Nyt ajattelin ottaa tuumasta toimeen kun on sopivasti aikaa kirjoitella sitä postausta jossa vertaan kahta eri asumismuotoa, joita olen täällä Englannissa itse kokeillut.
Aloitetaan talo-asumisella. Asuin siis koko toisen ja kolmannen yliopistovuoteni talossa samojen kämppäkavereiden kanssa. Syytä siihen, miksi päätin muuttaa taloon ekan vuoden asuntolassa vietetyn ajan jälkeen en oikein muista. Bongasin muistaakseni sattumalta Facebookista tämän ko. vuokrafirman mainoksen kun asunnon etsintä tuli ajankohtaiseksi (Bellvue students on nimi jos joku joskus innostuu tänne opiskelemaan tulemaan ja etsii hyvää/luotettavaa vuokrafirmaa, voin tätä kyllä suositella, tosin yksityiseltä voi saada vähän edullisemmalla viikkovuokralla mutta niiden laadusta voi sitten olla montaa mieltä - tämä nimimerkillä olen käynyt muutamassa näytössä enkä ollut vakuuttunut).
Kun mainoksen näin, olin jo joululomalla Suomessa, mutta päätin kumminkin ottaa heihin yhteyttä ja tiedustella heidän huonetilannettaan. Englannissa house viewings seuraavalle vuodelle tapahtuu jo hyvissä ajoin marraskuussa, jolloin moni näistä taloista vuokrataan jo, joten suosittelen olemaan vähän aikaisemmin liikenteessä kuin joulu-tammikuu, muistaakseni minun allekirjoittaessa sopimusta sitten palattuani Englantiin tammikuussa jäljellä oli vain enään 4 huonetta kaikissa heidän kohteissaan.
Ajattelin selkeyden takia listata plus ja miinus puolet talossa asumiseen. Tässä ne tulevat:
House, positiiviset puolet
- Hyvin usein brittien suosiossa, mikä tarkoittaa hyvää saumaa tutustua paikallisiin ihmisiin aivan eri tavalla. Pääset heidän elämään ja arkeen mukaan paljon intensiivisemmin kuin silloin jos vaikkapa kaveriporukassasi on yksi brittiläinen.
- Koet sitä perinteistä englantilaista asumista ja tunnet itsesi paljon enemmän paikalliseksi.
- Kaikissa tämän vuokrafirman taloissa ja yleisesti talo-asumisessa on ainakin yksi telkkari (meillä kaikilla omissa huoneissamme yhteisen lisäksi) mikä on kiva plussa.
- Tämän ko. vuokrafirman talot ovat kaikki aika kivalla lokaatiolla joten todennäköisesti et joudu pettymään. Molemmat vuodet olen asunut kivenheiton päässä suuresta puistosta, jonne voi aurinkoisena päivänä mennä loikoilemaan (nämä tosin aika harvassa) tai aamuisin juoksulenkkeilemään.
- Ylläolevaan viitaten, suhteellisen läheltä on myös löytynyt kolme suurta supermarkettia, joiden olemassaoloa en edes ekan vuoden aikana tiennyt. Tämä on kivaa vaihtelua sillä opiskelija-budjetille tulee kalliiksi käydä jatkuvasti express-myymälöissä jossa suppeasti valikoimaa.
- suihku/kylpyhuonetilat näissä taloissa on tosi tyylikkäitä ja kylpyammekin löytyy, samaten pesukone jokaisessa talossa.
- Rakennat nopeasti kämppistesi kanssa sellaisen läheisen kommuniteetin sillä vietätte paljon aikaa lounge-tilassa yhdessä ja iltaa istuen. Tämä tietty riippuu kämppiksistäsi joita ei tietenkään voi valita etukäteen jos olet yksin lähtenyt maailmalle, mutta voisin kuvitella että asia on näin monien brittien kanssa.
- Hiljaisuus ympäristössä, ei juhlintaa tai muuta mikä häiritsisi keskittyneisyyttäsi jos haluat työskennellä kotona tai arvostat hyviä yöunia.
House, negatiiviset puolet
- kylmyys ja kosteus. Englantilaiset talot ja se miten ne on rakennettu on jotakin mitä en välttämättä tule kaipaamaan. Ekana vuonna talossamme oli jatkuvasti kylmä, ja täällä lämmitys maksetaan kulutuksen mukaan ja meillä oli yksi tietty viikkokulutusmäärä ja jos se ylitettiin, ei tiedetty kuinka paljon siitä olisi joutunut maksamaan. Pidimme kumminkin lämmitystä päällä ahkeraan. Välillä kumminkin tuli ns. 'äitiä ikävä' peiton alta aamulla kömpiessä kun piti pukeutua ja huoneessa oli valehtelematta varmaan +5 astetta...
- kosteudesta johtuen, sisään on kömpinyt aina välillä kutsumattomia vieraita, tarkoittaen pitkäjalkaisia hämähäkkejä. Näitä ei kannata siis heti säikähtää.
- mikäli tilanne on se, ettet tule toimeen kämppistesi kanssa, et voi paeta oikeastaan mihinkään sillä olette jatkuvasti hyvin tiivisti yhdessä kun jaatte kaiken kylppäristä vessaan ja keittiöön sekä keittiönpöytään.
- välillä voi olla yksinäistä, varsinkin jos asut brittien kanssa kun vaikka heidän paikallisuudesta onkin paljon iloakin, he saattavat lähteä useinkin viikonlopuksi kotiin.
- jos tykkäät kansainvälisistä porukoista ja yliopisto kommuniteetista, erakoidut hieman talossa asuessasi sillä ympärilläsi olevat naapurit ovat tavallisia paikallisia tallaajia.
- kampukselle on usein vähän matkaa, usein ei kumminkaan 20 min pidempi kävelymatka.
Asuntolassa asuin ekan yliopistovuoteni. Tämä oli selkeä ja helppo ratkaisu ja tätä suosittelenkin kaikille ensikertalaisille. Se on hyvä aloitus elämääsi ulkomailla.
Asuntola, positiiviset puolet
- olet osa yliopisto-kommuniteettia ja saat paljon kansainvälisiä tuttavuuksia ja kavereita.
- sinulla on mahdollisuus rakentaa hyvin nopeasti verkosto ihmisiä kenen kanssa mennä yöelämään sekä matkustelemaan, olettehan kaikki ensikertalaisia paikassa.
- asumismuoto on yleensä aika edullinen (about 75 puntaa/viikko täällä pohjoisessa, talomme on molempina vuosina ollut saman verran) ja näihin sisältyy tietenkin kaikki laskut ja netti. Toki on olemassa myös arvokkaampia asuntoloita, ns. en suite asuntoloita, jossa sinulla on oma pieni kylppäri, vessa ja keittiö. Näitä tosin en ehkä ensikäteen suosittelisi, vaan sosiaalisuuden ja ihmisiin tutustumisen kantilta on hyvä jakaa edes lounge tila ja keittiö.
- kaikki on lähellä, campus, usein keskusta ja kirjasto. Saa nukkua pidempään aamulla :)
- turvallisuus. Ei tarvitse pelätä, että tavarasi varastetaan kun paikalla on aina joku ja huoneisiin joutuu kulkemaan kolmen lukitun oven ohi (ala-ovi, kämpän - ja oman huoneen ovi)
Asuntola, negatiiviset puolet
- usein monet näistä mainstream asuntoloista ovat aika rupsahtaneessa kunnossa, tai ei missään mahdottomassa muttei todellakaan edusta mitään viimeisintä designia, joten joudut sopeutumaan vähän vanhanaikaisempaan asumiseen.
- vesihanat ovat ihmeelliset; niissä on kaksi tappia, yhdestä tulee jääkylmää vettä ja toisesta tulikuumaa - kannattaa olla varovainen!
- Möly. Se että kaikki on lähellä tarkoittaa myös valitettavasti 24/7 ääniä. En ole varmaan koskaan elämässäni nukkunut niin huonosti, kuin vuotenani asuntolassa. Luojan kiitos se tosin oli vain ensimmäinen vuoteni ja itsekin tykkäsi käydä silloin enemmän ulkona kuin nyt.
- nämä aiemmin mainitsemani express-ruokakaupat ovat ainakin meidän kampuksella melkein ainoat ruokakaupat jotka ovat edes vähän lähellä asuntoloita. Isojen supermarkettien kirjo keskustan alueella on suppeaa jollei olematonta.
- tässä kämppisten tilanne on vielä enemmän arpapeliä kuin taloon muuttaessa. Todennäköisesti jaat kämpän 4-6 ihmisen kanssa, ja näitä ei voi valita etukäteen ja voivat olla mistäpäin maailmaa tahansa ja monilla on eri käsitys esim. siisteydestä ja siivoamisesta. Kannattaa muuttaa avoimin mielin ilman suurempia ennakkoluuloja.
Toivottavasti näistä kaikista vinkeistä oli apua jollekin jolla ulkomaille opiskelemaan muuttaminen on ajankohtaista nyt tai tulevaisuudessa :) Yleisesti ottaen siis pohjois-Englanti on vuokrineen 2-3 kertaa edullisempaa aluetta kuin etelä-Englanti, ja mitä pienempi kaupunki sen edullisempaa lystiä. Kun myös pitää mukana suhteellisen joustavan asenteen sekä sellaisen ei-niin pikkutarkan luonteen pärjää aika pitkälle :)
Mukavaa keskiviikon jatkoa kaikille!
/Nina
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!