Latvia-roadtrip: Sigulda, Cesis, Rundale, Riika & Jurmala




Päätin pitkän tauon jälkeen tuoda elämää myös tähän blogiin! Pidän tätä nykyisin reissublogina, johon päivittelen hieman vinkkejä ja kokemuksia matkoilta. Niitä tulee kuitenkin tehtyä aina säännöllisin väliajoin.

Viime kevättalvena aloin miettimään vähän alustavasti, mihin kesällä suunnistaisi reissuun. Lapissa ollaan käyty jo muutamaan otteeseen, joten aloin miettimään mitä muuta voisi keksiä - jokin lähimatka, joka olisi sopivan välimatkan päässä, mutta kuitenkin vähän eksoottisempi kohde, missä ei liiemmin ole tullut käytyä, ja plussaa olisi jos pääsisi sinne autolla. Mieleen tuli sitten yhtäkkiä Latvia,  kun katselin Google Mapsia ja mietin kohteita. Näin siellä kartalla Jurmalan ja siitä suunnittelu pikkuhiljaa alkoi eskaloitumaan. Käytän aika paljon Google mapsia reissusuunnittelun alussa, sillä se näyttää kaiken, monumentit, luontokohteet, ravintolat jne. valitussa paikassa. Kerron nyt tässä kirjoitelmassa hieman kattavammin matkan kulusta, ja tämän roadtripin tiimoilta tehdyistä pysähdyksistä.

Stoppi 1: Sigulda & Cesis

Lähdettiin aamulaivalla matkaan, ja ajettiin ekana reissupäivänä Siguldaan. Ajokilometrejä kertyi ekan päivän aikana vähän päälle 300 km, joten Latvia ei ole kovin kaukana loppupeleissä. Toki tunteja saa kulumaan auton penkissä, joten ei kannata olla liian optimistinen matka-ajan ja sen aikana tehtyjen pysähdysten kanssa.

Yllä kuvia Siguldasta ensimmäiseltä kokonaiselta päivältä, yövyimme siellä pari yötä. Siellä oli todella upeata, ja jos pitää valita yhden kohteen viikon aikana koetuista, nostaisin Siguldan ehdottomasti kärkipaikoille, koska se yllätti eniten, en ollut ajatellutkaan että Latviasta löytyy noin keski-Eurooppalaisen tyylinen kaupunki. Siguldan keskusta oli tosi sympaattinen pikkukaupunki, majoituksemme sijaitsi upeassa aidossa Latvialaistyyppisessä mökkitalossa, paikallisen naisen ja hänen brittiläisen miehensä ylläpitämänä. Oltiin vieläpä lähestulkoon ainoat asiakkaat paikalla, joten koko paikka tuntui hyvin yksityiseltä. Saatiin myös iloksemme vuokrata laadukkaat maastopyörät täältä, joilla kierrettiin Siguldassa.

Pari ekaa kuvaa ovat vanhoista kartanoista ja linnoista, joista tämä alue on tunnettu. Ekassa kuvassa on Krimulda Manor, joka nykyisin toimii hoitolana. Etenkin sen puutarha oli todella upea ja siellä olisi voinut olla lähes kokonaisen päivän vain nauttimassa. Toinen kuva on kenties suosituimmasta nähtävyydestä Siguldassa, Turaida Castle, joka sijaitsee upealla paikalla laakson kukkulalla. Täälläkin on mukava käyskennellä kaikessa rauhassa, itse linnakkeen ympäri ja sen eri rakennuksissa. Kellotorniin kannattaa ehdottomasti mennä, vaikka sinne joutuukin vähän rappusia pitkin kipuamaan, mutta näköalat ovat kaiken arvoisia.












Toisen Sigulda-yöpymisen jälkeen jatkettiin matkaa Cesiksen vanhaan kaupunkiin, josta olin lukenut paljon suosituksia, myös majatalostamme suositeltiin ko. paikkaa. Tämä pieni kaupunki sijaitee noin 40 km päässä Siguldasta itään, ja sopii hyvin päiväretkikohteeksi. Vertaisin paikkaa vähän Riikaan pienoismuodossa, mutta toisaalta paikka näytti myös hieman Göteborgilta, jossa vierailimme viisi vuotta sitten kesällä. Kaupunki on tosi viihtyisä ja aidon latvialaistyylisen kodikas. Sieltä löytyy pieni lampi, jossa pesii harvinainen musta joutsenpariskunta. Linnuille on rakennettu pesimäpaikka veden äärelle puistoon.

Siguldassa ja Cesiksessä oli parhaimpina puolina turistien vähäisyys: ei olisi uskonut, että on high season turismin kannalta kun ympärilleen katseli. Kohteet ovat hieman vähemmän tunnettuja, joten saattoi johtua siitäkin, koska meno muuttui aikalailla, kun mentiin Riikaa ja Jurmalaa kohti vielä samana iltana.







Stoppi 2: Jurmalan kautta kohti Rundalea

Cesiksen jälkeinen päivä meni Rundalessa. Saavuttiin Jurmalaan jossa majoituspaikka sijaitsi, oltiin siellä illan ja seuraavana päivänä lähdettiin Rundalen palatsia katsomaan. Etukäteen nähtyjen kuvien ja kertomusten perusteella tätä ei olisi halunnut missata, ja onneksi ei missattu. Paikkaa on luonnehdittu Versailles-tyyliseksi, ja vaikken voi verrata kun en ole käynyt Versaillesissa, mutta uskon kyllä sen, koska tämä on todella spektaakkelimainen paikka. Palatsin on suunnitellut sama arkkitehti kuin Talvipalatsissa, ja huomasin paljon yhtäläisyyksiä kun käveli tuntitolkulla huoneesta huoneeseen rakennuksessa, jossa oli toinen toistaan hienompaa ja vaikuttavampaa nähtävää. Joka tilanteelle löytyi oma huone ja juhlasaleja oli vähintään kaksin kappalein. Palatsi oli Von Bironin suvun omistuksessa, kunnes siitä tuli museo myöhemmin.

Palatsi sijaitsee melko lähellä Liettuan rajaa, ja Jurmalasta kertyi noin 80 km ajoa yhteen suuntaan kohti etelää, eli jos on menossa esim. Riikaan viettää pidennettyä viikonloppua, suosittelisin ehdottomasti palatsissa vierailua. Toista samanlaista ei ole ihan joka nurkan takana, ja itselleni tuo oli yksiä upeimpia rakennelmia, jossa olen koskaan vieraillut. Reissun ehdottomia kohokohtia. Sinetin koko upeudelle tarjoaa kokonaisuudessaan noin 80 hehtaarin kokoinen palatsin puutarha, jonka ihastuttavassa ruusupuutarhassa voisi siinäkin viettää kokonaisen päivän.












Stoppi 3: Riika

Rundalen palatsissa vietetyn päivän jälkeen lähdettiin Jurmalasta kohti Riikaa. Olin käynyt Riiassa ajat sitten, vuonna nakki ja kivi voisi jo tokaista (noh, 2009) eli sieltä ei ollut kovin tuoreita muistikuvia.

Kaupungissa on parasta vaan käyskennellä ympäriinsä ja nauttia upeista rakennuksista, niin vanhassa kaupungissa kuin empire-kaupunginosassa. Niitä sieltä löytyy, monin verroin enemmän kuin Tallinnasta, vaikka siinäkin on oma charminsa. Toinen juttu mistä nautin sekä Riiassa että yleisesti kaupunkilomilla on eri kirkoissa vierailu. On mukava mennä kirkkoon katsomaan kaikkia upeita yksityiskohtia ja vain nauttia olostaan. Riiassa on useita upeita kirkkoja, toinen toistaan hienompia, eritoten vähän pienemmät kirkot olivat mieleeni, niissä oli aivan erityinen tunnelma. Riiassa on useita hyviä ravintoloita varmastikin, varasimme etukäteen pöydän Snatch-nimisestä italialaisesta, joka osoittautui huippuvalinnaksi. Hintataso on koko Latviassa luonnollisestikin Suomea alhaisempi, ja voit saada upean illallisen huomattavasti edullisemmin kuin Suomessa samantasoisessa ravintolassa, sanoisin juomineen lähes puolet edullisemmin.



Stoppi 4: Jurmalan ranta

Tukikohtamme oli Jurmala, ja kävimme siellä syömässä eräänä iltana ja vielä rannalla toisen päivän. Paikka on todella fiini, en keksi sille muuta sopivampaa sanaa. Ranta on aivan etelän rantojen vertainen, yhtä silkkistä ja pehmeää hiekkaa kilometritolkulla. Paljon oli beach clubeja ja yleisesti elämää ja hotelleja rantaviivan tuntumassa.

Ravintolasuositus Jurmalassa on Faces Restaurant, ei sijaitse aivan keskustassa (Majori) vaan hieman sen ulkopuolella, josta muutenkin usein löytyy parhaat paikat. Paella oli aivan yhtä hyvää kuin espanjassa, jollei parempaa. Drinkit olivat myös 10/10, sekä alkupalan tryffeli croquetit. Käytiin syömässä aika paljon paikoissa, joissa oli kansainvälinen menyy, eli itse latvialaista ruokaa emme liiemmin syöneet. Tyyliltään latvialainen ruokakulttuuri muistuttaa kuitenkin jonkin verran venäläistä ja lähi-idän tyyliä. Marjoja ja hedelmiä oli saatavilla joka puolella.

Tämän reissun jälkeen tuli fiilis, että mielellään lähtisi uudelleen samantyyliselle matkalle autolla, hieman pidemmälle Eurooppaan. Autolla (ja junallakin sen suhteen) matkatessa on se hyvä puoli, että voit seurata maisemien vaihtumista ikkunasta koko matkan, toisin kuin lentäen.

//Nina

Kommentit