3x lokakuun tuoksu ja maku-suosikit

Yhteistyössä: Suitsukekauppa.fi

Lokakuu lähenee loppuaan, ja sitä mukaan kesä-ajalle on pian aika sanoa hyvästit. Lapissa onkin jo ollut monta viikkoa lunta, ja kohta täälläkin mitä todennäköisimmin.

Tässä kuussa usein havahtuu siihen miten lähellä joulu on. Yhtäkkiä huomaa, että jouluaattoon on vain pari kuukautta. Siksi on mielestäni mukava alkaa jo lokakuussa tuomaan vähän joulun tuoksuja elämään ja etenkin kotiin, jossa viettää syksyisin huomattavasti enemmän aikaa kuin muuten. Listaan alle kolme lokakuun suosikkia, jotka mielestäni kuuluu syksyyn ja luo kivaa tunnelmaa kotiin:

1) Tuoksut kodissa

Muun muassa suitsukkeilla, huonetuoksuilla ja diffuusereilla saat luotua mukavaa tunnelmaa kotiin oli ajatuksenasi sitten tuoda huoneisiin levollista tunnelmaa tai meditoida. 



Maroman Orange Cinnamon - huonetuoksu tuo lisää joulun odotus - tyylistä tuoksumaailmaa kotiin. Tässä aromaattisessa huonetuoksussa tuoksuvat aineet on sekoitettu eteerisiin öljyihin, ja tuote on vegaaninen. Maromalta voi myös Suitsukekaupan kautta ostaa yksittäisiä eteerisiä öljyjä, joita voi sekoittaa vaikkapa diffuuseriin tuomaan lisää samantyylistä tuoksumaailmaa kotiin. Olen myös monta vuotta vannonut heidän fairtrade-suitsukkeiden nimeen.

Kotimaisen verkkokauppa Suitsukekaupan missiona on tuoda tuoksuja maailman tuulilta helposti saataville ja tarjota eksoottisiakin tuoksuja helposti lähestyttävässä muodossa. Verkkokauppa ja maahantuontiyritys toimii Lahdesta käsin ja heidän arvojaan ovat eettisyys (m.m.tuotteiden alkuperässä ja tuotantoketjussa), ekologisuus (varsinkin pakkausmateriaaleissa ja varastolle kuljettamisen hiilijalanjäljen minimoimisessa) sekä luotettavuus (nopeat toimitusajat sekä logistiikkaan satsaaminen).

2) Pumpkin spice latte

Välillä on kiva tehdä kahville jotain normista poikkeavaa. Juon kahvia päivittäin vähintään kupillisen, ja syksyllä on mukava lisätä siihen kanelimaustetta (pistän usein kahvipurujen kanssa hieman kardemummaa tai kanelia suodatinpussiin).


Halusin kokeilla pumpkin spice latte - juoman tekoa, ja Googlasin mitä mausteita siihen tulee. Mausteseos on seuraavanlainen: teelusikallinen tai pari kardemummaa, kanelia, inkiväärimaustetta, neilikkaa ja muskottipähkinää. Normisti suhteet on yksi teelusikka kaikkia, mutta itse tykkään etenkin kanelista joten lisäsin sitä hieman enemmän. Sekoita kaikki yhteen ja käytä mausteseosta haluamallasi tavalla. 

Jos haluat tehdä latte-juomaa, keitä ensin vahvaa suodatinkahvia (eli 1-2 mittaa enemmän kahvia kuin vettä). Kuumenna maito haluamassasi muodossa, eli vaikkapa soijamaito tai barista - vaahtoutuva maito liedellä keskilämmöllä. Lisää seokseen halutessasi vähän sokeria ja ehdottomasti kannattaa laittaa pumpkin spice mausteseosta myös maidon sekaan (noin 1 teelusikallinen riittää). Vaahdota, ja kaada ison lattemukin pohjalle halutessasi tilkka siirappia, ja päälle suodankahvi. Tämän jälkeen päälle tulee maitoseos (noin puolet enemmän maitoa kuin kahvia bruukkaan laittaa, mutta tämä toki riippuu siitä miten paljon haluat kahvinmakua), ja päällimmäiseksi vähän pumpkin spice - mausteseosta. Nauti juoma hitaan aamupalan yhteydessä ja nauti elämästä!

3) Korvapuusti

Kanelbulle - päivällä on Ruotsissa jo pitkät perinteet, sitä on vietetty muistaakseni 90-luvulta saakka. Suomessakin on lähivuosina alettu huomioimaan päivä ja pullia nostetaan esiin mainonnassa, kahviloissa ja kaupoissakin ko. päivänä eli 4.lokakuuta.



Olen jo muutamia vuosia ottanut tavaksi leipoa juuri tähän vuodenaikaan korvapuusteja pitkän kaavan mukaan. En omista taikinakonetta, joten vaivaan taikinaa käsin ja tämä on ehkä osasyy siihen, että leivonta on aina hieman korkeamman kynnyksen takana. Mutta pienen tsempin jälkeen saa aina palkintona mitä parhaimpia pullia, harvemmin saa parempia muualta tai pakkasesta ostettuna. Laitan leivontaan aina monta tuntia kun projektiin ryhdyn. Tärkeimmässä roolissa on huoneenlämpöiset raaka-aineet, eli voi, hiiva (jos käytät tuorehiivaa) sekä maito kuuluu olla vähintään kädenlämpöistä, joten tämä tarkoittaa usein että ne saa ottaa jääkaapista ulos ja antaa lämmetä 4-6 tunnin ajan. 

Toinen tärkeä juttu on pitkä kohoamisaika ja taikina saa kohota kahdessa erässä, ensin taikinan vaivaamisen jälkeen n. puoli tuntia, jonka jälkeen muotoile pullat täytteen kera, ja anna vielä muotoilun jälkeen kohota 2 tuntia vähintään. Tiedän, aikaa pitää olla, joten leivonta-urakka kannattaa suorittaa vaikkapa vapaapäivänä. Kolmas on pullien viimeistely: kuivat pullat eivät yksinkertaisesti ole yhtä hyviä kuin kosteat, joten muista keittää sokeri - ja vesihauduke ja voitele tällä pullat paiston päätteeksi. Olen monta vuotta jo vannonut Camilla Hamidin reseptin nimeen, tätä step-by-step säntillisesti noudattamalla et kertakaikkiaan voi saada huonoja pullia aikaan. Lisäsin täytteen mausteseokseen myös neilikkaa tänä vuonna, tämä tuo lopputulokseen piparkakkumaisen makumaailman, suosittelen!

//Nina

Blogipostaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Suitsukekaupan kanssa.

Kommentit