Vuosi look-back ja seuraavan suunnittelu


Olen jo parin vuoden ajan tehnyt samalla proseduurilla tulevan vuoden suunnittelun sekä menneen vuoden reflektoinnin ja taaksekatsauksen, joten ajattelin että voisin jakaa sen täällä blogissakin, nyt kun olen kerryttänyt hieman tietoutta sen toimivuudesta. Vuosisuunnttelu on todistetusti erittäin toimiva tapa omalta osaltaan vaikuttaa tulevaan vuoteen ja siihen, mihin tähtäät, mitä haluat toteuttaa ja saada aikaiseksi, ettei vuosi mene päämäärättömäksi hortoiluksi!


Kaikkihan me tiedämme, että yksittäiset, mahtipontiset uuden vuoden lupaukset ei yleensä kanna pitkälle, siksi kannattaakin panostaa sektioittain eri elämän osa-alueiden lupauksiin, ja olla itse realistinen tavoitteiden kanssa. Tällä tarkoitan, ettei ehkä kannata luvata itselleen liikoja, esim. 5 kertaa viikossa juoksulenkkeilyn aloitusta jos et ole pitkiin aikoihin saati koskaan harrastanut juoksua. Tavoitteiden rima kannattaa asettaa itselleen otolliseen ja lempeään kohtaan, kuitenkin niin että ne tuo toivottua ja kaivattua haastetta vuoteesi - edellisvuoden tavoitteita ei ainakaan kannata alittaa. 

Kartan kuuluu toimia itsellesi niin sanottuna ilmapuntarina, ja kirjoitettuasi tavoitteesi ylös, pysyt niissä paljon todennäköisemmin. Ne jäävät kyllä alitajuntaasi, vaikket ihan joka viikko listaasi syynäisikään. Sama pätee esim. aamujooga-rituaaliin, jossa käytetään affirmaatioita. Et ehkä muista toistaa sanaa itsellesi ihan koko päivän non stop, mutta illalla saatat huomata muistellessasi sanaa, että sehän on tosiaankin pitänyt pintansa pitkin päivää. Itse asiassa, viime vuoden vuosisuunnitteluani taisin katsella nopealla vilkaisulla kerran elokuussa tai joskus loppukesästä, ja seuraavan kerran ennen coaching-sessiotani joulukuun toisella viikolla, ja jo silloin huomasin, että lähes kaikki viime vuonna kirjaamani asiat olivat käyneet toteen, ehkä kahta lukuun ottamatta. Ja olin kirjannut paljon asioita listauksiin, per sektio arvoilta 10-15 kohtaa, eli aika kattavasti oli tekstiä.

Tässä malli ranskalaisilla viivoilla miten Year planning - proseduuri etenee, ja lopussa linkki videoon jota aina hyödynnän vuosisuunnittelussani:

  • Hanki itsellesi iso tyhjä papericanvas/pinta, itse liimaan monia A4 paperiarkkeja yhteen tätä projektia varten, jotta saat kaksi sektiota alikkain papereille.
  • Jaa paperi keskeltä (vaakasuuntaan) kahteen osaan tussilla viivalla, yläosaan kirjaat menneen vuoden eli viime vuoden 2021 ja alaosaan 2022.
  • tämän jälkeen jaa ylä-ja alaosiot vertikaalisilla linjoilla ja etene vaakasuuntaan niin että merkitset paperin viiteen samankokoiseen lokeroon/sektioon tussilla/kynällä.
  • Sen jälkeen nimeä nämä viisi sektiota seuraavasti: 1. Livelihood and Lifestyle 2. Body & Wellness 3. Creativity & Learning 4. Relationships & Society 5. Essence & Spirituality
  • Tässä kohtaa suosittelen katselemaan videolta tarkemmin mitä nämä sektiot tarkoittavat, mutta lyhykäisyydessään ensimmäinen on elämäntyyliin ja materiaalisiin asioihin viittaava eli esim. matkat, ostokset, urahaaveet, opintohaaveet jne, toinen ja kolmas melko selkeitä, neljäs ihmissuhteet ja ympyröivät sosiaaliset suhteet, viides esim. oman sisäisen maailmasi kehittämiset.
  • Tämän jälkeen lähdet käymään pitkäjänteisesti läpi näiden sektioiden vaikutuksia molempiin vuosiin. Luonnollisesti kannattaa aloittaa menneen vuoden arvoinnilla, tähän auttaa kalenterit, muut muistiinpanot, valokuvat, some-postaukset (tämä varmaan tosi hyvä kanava aktiivisille somettajille muuten, eli ei allekirjoittaneelle mutta vinkki kuitenkin) ja muut lähteet, joista voit nähdä mitä olet vuoden aikana tehnyt.


  • Itselläni on aika hyvin kaikki ylhäällä vanhanaikaisessa paperikalenterissa, olen lapsesta/teinistä asti ollut sellainen kirjurityyppi, luulen että tämä on jonkin sortin sukuvika koska tiedän mummuni tehneen aikanaan samaa omiin kalentereihinsa ja muistivihkoihinsa. Vuosikatsauksia ja uuden suunnitelmia varten olen kiitollinen että olen näinkin innokas kirjuri, saatan kirjata jopa kävelylenkkejä sinne päivyriin.
  • Sektioihin on siis ideana kirjata vain ne asiat, joista olet ollut ylpeä ja joissa olet mielestäsi onnistunut erityisen hyvin ja eritoten ne jotka ovat kehittäneet sinua ihmisenä ja saanut sinut voimaan hyvin, sinne ei missään nimessä kirjata epäonnistumisia tai muita asioita joita olet tehnyt mutta jotka ei ole palvellut tai sykähdyttänyt sinua. 
  • Ajatuksena on, että saat loppuvaiheessa aika hyvän yleiskatsauksen vuoteesi ja siihen, että tähänhän on mahtunut vaikka ja mitä. Itse ainakin joka kerta yllätyn miten paljon juttuja yhteen vuoteen voikaan mahtua.
  • Seuraavaksi siirryt tähän tulevaan vuoteen joka on edessämme, tässä tapauksessa vuoteen 2022. Täytä samat sektiot, nyt tulevaisuus-fokuksella eli mitä toivot näiden jokaisen viiden sektion tuovan lisää elämääsi. Eli mitkä ovat tavoitteesi ja lupauksesi vuodelle. Itse huomaan, että joihinkin sektioihin tekstiä syntyy helposti enemmän, toisiin paljon vähemmän, tästä ei pidä ottaa stressiä vaan kirjaat ihan sinne asioita jonne se sinusta tuntuu luontevalta.

  • Usein tulee väistämättä peilattua uutta vuotta viime vuoteen, eli kirjoitan esim. jatka tätä ja ylläpidä tätä asiaa, tämä on täysin Ok ja sitä kannattaakin tehdä jos menneeseen vuoteen on kuulunut paljon sellaista josta olet ylpeä ja jota haluat jatkaa.
  • Mutta silti listaa ei kannata kloonata viime vuodesta, eli siellä jokaisessa sektiossa on hyvä olla ainakin pari täysin uutta asiaa, joita aiot kehittää tulevana vuonna. Itseään kannattaa aina haastaa, ja kokeilla vähän enemmän. Meistä löytyy enemmän kyvykkyyttä kuin ehkä alkuun luulimme. 
  • Lopuksi toteaisin, että listaa ei kuitenkaan kannata tehdä liian ns. suorituskeskeiseksi, vaikka kunnianhimoa pitää löytyä. Jos todella tärkeä prioriteettisi on enemmän minä-aikaa, niin tämähän voi tarkoittaa kaikkea meditoinnin aloittamisesta kirjojen lukemiseen tai uuden kielen oppimiseen. Kaiken uuden ei siis tarvitse olla suorituskeskeistä vaan listaan voi ja kannattaakin kirjata rentouttavia toimia, jotta näille muistaa tehdä tilaa elämässään.
  • Lopuksi kirjoitan aina tunnus/avainsanat, joina haluan muistaa tulevan vuoden. Sanoja voi olla kuin monta vaan, mutta on hyvä pitää määrä maltillisena, itselläni usein noin 5 sanaa. Viime vuoden sanoistani jokainen toteutui, joka oli ilo huomata näin jälkikäteen.
  • Jos huomaat myöhemmin että listassa jokin asia ei ole käynyt toteen, kirjaa se uudelleen uuteen listaan ja toivo että se toteutuu nyt. Koskaan ei kannata mitään heittää romukoppaan vaan jatkaa toivomista
  • Omat haaveeni olen tehnyt melko konkreettiseksi ja helposti lähestyttäviksi tulevalle vuodelle. Kouluttaudun tällä hetkellä työn ohessa jonka tiimoilta on melko suuria toivomuksia ja suunnitelmia, mutta olen palastellut näitä siedettäviin määriin jotta aika ja tarmo riittää kaikkeen.
Linkki videoon jota olen käyttänyt mallina tästä
Kuvat postauksessa: Unsplash

Hyvää Uutta alkanutta vuotta kaikille!
//Nina

Kommentit