maanantai 26. tammikuuta 2015

What to become

Sitten on taas uusi lukukausi potkaistu käyntiin oikein urakalla, tällä kertaa se kaikista viimeinen meidän osaltamme (ja myöskin kurssimme osalta - ollaan viimeiset jotka valmistuvat tästä nimenomaisesta koulutusohjelmasta, joten onpa ainakin uniikki erikoisala takataskussa tulevaisuudessa, kun vain X-määrä henkilöitä on valmistunut tästä!)

Tänään pääkoppa onkin ollut aika koetuksella. Uutta informaatiota tuli nimittäin taas sen verran paljon. Hyvällä tavalla stressaantunut - sanoilla voisi kuvailla nykyistä olotilaani, ja varmasti koko luokkanikin. Aikaa on - tai onko sittenkään?

Nyt keväällä käydään kaksi moduulia. Yksi hyvin business - ja IP (patentti-ja oikeus) fokusoitunut kurssi, jonka opettajamme on yrittänyt suunnitella mahdollisimman luovaksi (niin luovia kuin bisnesopinnot nyt sitten voivatkaan olla). Fokus tässä moduulissa on UK business start up,  mutta sain luvan esimerkiksi vertailla tehtävissämme Englannin business lainsäädäntöä Suomen säädöksiin, joten se tekee moduulista hieman relevantimpaa ajatellen omia tulevaisuuden suunnitelmia.

Toinen on sitten tuplakurssi ja kyseessä viimeinen sinetöivä business-ideamme. Tämän pitäisi olla vähän kaikkea: innovatiivinen, tämänhetkinen, toimiva, dynaaminen ja lista jatkuu. Odotukset opettajien taholta on siis korkealla meidän kaikkien kohdalla. Tässä pitäisi niin sanotusti antaa parhaansa, antaa niiden omien vahvuusalueiden kukkia ja yhdistellä niitä paketiksi (mutta ensin identifioida mitkä ne ovat). 

//scroll to the end for brief English summary


Alkuun meidän on kumminkin keksittävä jopa 20 ideaa josta karsiudutaan sitten siihen yhteen (eli helpolla ei päästä nyt varsinkaan alkuvaiheessa ja vielä vähemmin loppuvaiheessa). En tiedä miten paljon olen aiemmin opinnoistani kirjoitellut tänne postauksiin. Muistaakseni olen antanut aika hyvän 'kokonaisuus'kuvan siitä mitä me täällä opitaan, mutten ole ns. sukeltanut syvälle yhteen tiettyyn moduuliin. No, lyhyesti olemme keksineet näiden vuosien aikana jos jonkinlaisia ideoita, suurin oli nyt syksyllä tekemämme projekti, joka oli tulevaisuuteen fokusoitunut lifestyle-tai muoti-innovaatio joka on linkitetty online-maailmaan. Tiedän, nämä saattaa kuulostaa oudoilta ja utopistiselta mutta tämä opinto-ohjelma onkin hyvällä tavalla outo - olkoon se vaikka massasta erottuva. Uskon että se on se mikä mun tarkoitukseni on ollut alunperin, olen ainakin löytänyt ohjelman jota ei opiskella niinkään mainstream-akselilla.


Joka sitten on erinomainen asia tietenkin, mutta toisaalta tämä opinto-ohjelma on laaja-skaalaisuutensa ja kurssiensa monipuolisuuden vuoksi myöskin herätellyt päässä aikamoisia kysymysmerkkejä. Vastauks kysymykseen, mitä aiot tehdä valmistumisesi jälkeen on nimittäin edelleen hieman mysteerin peitossa ainakin minulle, ja moni luokkalainenkin sanoi samaa - he eivät vieläkään tiedä mitä aikovat tehdä kun valmistuvat, ja tämähän lisää pientä stressiä kun puolen vuoden päästä meidän kaikkien pitäisi olla jo työelämässä. Opettajamme sanoi tänään suorapuheisesti, että en haluaisi olla tällä hetkellä teidän iässä ja tilanteessa, kun työpaikkoja ei ole/ovat aika kiven alla. Kuulosti aika hurjalta, siltä että noniin, tähänkö ollaan tultu kohta kolmen vuoden kovan opiskelutahdin jälkeen - työttömään tulevaisuuteen. En tosin usko että näin on asian laita, jos asetat itsellesi jonkun tietyn fokuksen ja päätät että aiot löytää töitä tulevaisuudessa. Jos rymmit jatkuvasti epätoivossa siitä, että en minä kyllä tästä mitään töitä saa, niin voit olla varma ettei näin tule ainakaan käymään.


Miksi tästä sitten valmistuu? Nykyään ei ole enään tarkkoja työpaikkoja ja säädöksiä ammatillisesta erikoistumisestasi. Se on toisaalta hyvä ja toisaalta huono asia. Ennen olit vaikkapa peltiseppä, palomies, kukkakauppias ja niin edelleen. Nykyään voit olla vaikka online-nettikaupan suunnittelija tai aplikaation pitäjä. Voit olla mitä vain, toinen toistaan innovatiivisempaa. Voisi sanoa, että tämä lyö naulan kantaan sille, mitä olemme oppineet ja mistä tämä koulutusohjelmamme onkaan kertonut ja viestinyt. Tulevaisuus on tätä - ajan hermolla olevia, innovatiivisia ideoita ideoiden perään, etkä välttämättä itsekään paljon etukäteen voi tietää mitä sinusta tulee. Briteissä meille on opetettu, että vain hän joka jatkuvasti luo uutta ja on innovatiivinen, pärjää tämän päivän businessmaailmassa.

Tästä postauksesta nyt tuli aika pitkä, pahoitteluni. Paljon ideoita ja ajatuksia päässä näin ekan koulupäivän jälkeen siis. Nyt eikun ideoimaan. Ja lippu korkealla, tulevaisuus silmällä pitäen.

//translation: In this post I talked about the future job market and our final semester at university. I highlighted the blurred lines between professions - you can actually be anything in today's world of business and the more you innovate the more you gain. Only the one who's brave enough to innovate and stay constantly a few steps ahead of others is the one who is going to make it. New professions without guidelines what you actually are will become a norm.


Image references Pinterest, future technology / future fashion

//Nina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...