A postcard from Shanghai, March 2014




As Google photos constantly keeps reminding me of all kinds of happenings from the past (thanks for that btw - truly, I am a fan of cherishing the good old times and things happened in recent years!) I decided to publish one of those memories in a blogpost. This photo was taken on March 3, 2014, so soon three years ago although it is very hard to believe. 2014, three years ago?! Yes, that is right. Time flies, the seasons flies and indeed, the years flies too - so that gives us even a bigger reason to stop and remember all the things that have happened earlier, by looking at photos, since we all live a busy day to day life in an even busier environment. Some people have the capability to remember stuff solely by looking at views, trying to memorize the place and feeling, as for myself I like to both do that, and take photos. Of course sometimes, as we live in the predominantly visual era, I have to admit that the taking photos - craziness is taking over me and I am having a hard time to just enjoy the view, so I have to work hard to remind myself to just enjoy the place and moment too. I like to think that I've managed to balance that on all my previous trips - remembering how it actually FELT being in that particular place that particular time.

For this photo I can say that I recall it being a fairly warm but at the same time rather windy day as I was walking/strolling through the Bund - area next to the river embankment, taking in all the exciting new experiences as I had just arrived in The Big SH. That area where this photo was taken is probably always windy. By the way, that was the most massive river I've ever seen. A bit bigger than the river in my hometown here in Finland you can say. Other things I remember is the air feeling rather humid and heavy, polluted if you like, as every day in Shanghai. There was also a weird, constant smell of something like food, something a bit sweet - the air sort of 'smelled' like something all the time, which was interesting as it is just 'air' here in Finland, so clean that it never quite smells like anything at all. 

So, these were just purely some spontaneous thoughts for this Wednesday. My point was, that while it of course is very important to think about, plan and focus on future endeavors, it is also very important to cherish and memorize past trips and highlights of your life so far. My tip is taking a little moment every once in a while to do this 😙 It calms you as well; we don't need to be all over the place constantly 😙

//Nina

//Siksi koska Googlen kuvat päivittäin muistuttaa itseäni menneiden vuosien kyseisen päivän tapahtumista kuvien muodossa, päätin jakaa täälläkin yhden näistä muistoista. Tykkään muuten tästä Google kuvien toiminnosta, en tiedä miten mutta yhtäkkiä näitä muistoja on alkanut pukkaamaan päivittäin puhelimeen aamusalla. Eikä se todellakaan haittaa, päinvastoin! Kuvat ja vanhat muistot kun liian usein vain unohtuvat arkistoihin eikä niitä todellakaan tule usein edes katsottua. Tuntuu jotenkin myös hullulta, että tämäkin kuva on otettu niin kauan sitten kuin 3. maaliskuuta 2014, noin kun sen laittaa se ei kuulosta siltä että siitä on kauan mutta on siitä vuosissa jo kolme vuotta aivan kohta! Tästä johtuen on sitä tärkeämpää ottaa pieni recap aina välillä ja hieman muistella menneitä, se on mielestäni enemmän kuin ok, kun kaikkihan elämme kiireistä arkea. Kuvien ottaminen on tosi tärkeää, ja suurin osa meistä ottaakin ainakin muutaman valokuvan joka päivä uskaltaisin epäillä, ja tästä syystä kuvien katseluun ei enään voi jäädä aikaa. Tällainen Google photos - tapainen kuvien arkistointi taas on tosi kätevä mielestäni, vielä se kun se automaattisesti kaivaa sieltä arkistosta niitä sinä ja sinä ajankohtana tapahtuneita huippuhetkiä! Olen siis tyytyväinen, että olen aina jaksanut näpsiä kuvia erinäisissä paikoissa, vaikka painotan että on tietysti matkaillessa myös tärkeää muistaa sen ko. paikan fiiliksen ihan mieleen painamalla eikä vain kuvia räpsimällä.

Tästä tietystä kuvasta muistan kun mietin ainakin sen, että kyseessä oli melko lämmin maaliskuinen päivä, tosin ehkä aika tuulinen, mikä saattoi johtua massiivisen Bund - jokialueen ainaisesta tuulisuudesta. Ilma taas tuntui tuolla Shanghaissa aina paksulta, kostealta ja saastuneelta; ilmassa myös aina ikäänkuin tuoksui jokin makeahko, ehkä jokin ruoka, mutta aina tuoksui jollekin mikä on länsimaalaiselle outoa kun täällä ilma ei tuoksu miltään jollei ei tapahdu jotain spesiaalia (joku polttaa kokkoa/metsää tai vastaavaa..)

Siinä ihan joitain täysin spontaaneja ajatuksia näin keskiviikkoon, ihan vaikka siksi etten ole tehnyt spontaania blogipostausta kuukausiin. Välillä tuntuu vain siltä että on pakko päästä avaamaan sanaista arkkuaan! Oli mulla pointtikin, joka oli se että vaikka on toki tosi tärkeää fokusoitua tuleviin tapahtumiin ja haasteisiin, sekä ihan elämän suunnitteluun yleensä, on mielestäni myöskin tärkeää muistella välillä menneitä ja niitä top - juttuja, joita on mahtunut menneisiin vuosiin. Tehdä vaikka aina joskus aikaa iltaisin tämän tekemiseen, rentouttaa myös mukavasti. Kokoaikaa ei tarvitse olla menossa 😙

Kommentit