lauantai 5. joulukuuta 2015

Brilliant ideas - worth spreadingText in Finnish / translation available with Google translate.

Minulle henkilökohtaisesti mieluisaa on aina ollut kuunnella, kun kokeneet eri alojen ammattilaiset, elämän kolhuja kokeneet & niistä upeasti selviytyneet, ”elämä voittaa” - asenteella tai muuten hienoilla elämänmyönteisillä ideoilla varustetut ihmiset pitävät puheita ja esiintyvät varmalla otteella, saaden kuuntelijat tarinansa pauloihin. Ei mikään ihme, että TED - konferenssit ovat nykyään maailmanlaajuinen ilmiö. Tarvitsemme mielestäni nykymaailmassa silmiä avaavia tapahtumia ja sellaisia jossa on syvä tarkoitus. Tätä kaikkea ja paljon muuta on nimittäin TED. Mikäli et vielä ole sitä kokenut, suosittelen mitä lämpimimmin osallistumaan ensi vuoden tapahtumaan, joka mitä todennäköisimmin myöskin järjestetään - minä nimittäin ennustan, että tämä tapahtuma lähtee Suomessa suosiollaan vain nousukiitoon ja kohta tapahtumapaikat tulee vaatimaan mitä suurempia tiloja!

Noniin, sitten siihen itse tapahtumaan torstaina Turun Sigyn - konserttisalissa. Puitteet olivat erinomaiset, paikka todella tunnelmallinen ja (vielä toistaiseksi) tämän mittakaavan tapahtumalle mitä erinomaisimmat. TED konferenssit rahoitetaan täysin sponsoreiden avustuksella ja lipputuloilla, joten lukuisat vapaaehtoiset tekevät arvokasta arvokkaampaa työtä tätä eventtiä suunnitellessa ja toteuttaessa, kaikille hatunnostot tästä. Kun itselleni tarjoutui mahdollisuus päästä pressivieraaksi tapahtumaan, olin heti siltä istumalta valmis suuntaamaan Turkuun. Ei tällaista tapahtumaa sovi missata.Puhujat : Kaikki puheet koskettivat ja toivat upeita ideoita omalla tavallaan. Tapahtuma avattiin Kati Lepistön tarinalla, hänen kannustavan ja huolehtivan aviomiehensä avustamana. Kati on ollut täysin halvaantunut vuodesta 1995 lähtien, jolloin hän parikymppisenä aloitteli lupaavaa mallinuraa. Äärettömällä sisulla, tahdonvoimalla ja kamppailevalla asenteella Kati on siinä missä hän tänä päivänä on - elämä on voittanut eikä hän antanut mokoman lannistaa. Erityisesti tässä puheessa mieleen jäi aviomiehen sanat puheen loppupuolella: ”Mikäli joskus ajattelet, että sinulla on rankka päivä, viikko tai vuosi takana ja tilanne tuntuu toivottomalta, pyydän sinua ajattelemaan, että jos henkilö joka ei ole pystynyt liikuttamaan yhtäkään sormea pääsee elämässä eteenpäin ja selviää voittajana, pystyt sinäkin.”

Muita toteamuksia, joita on hyvä muistaa tästä puheesta ovat muun muassa, että muista aina jakaa ei pelkästään ajatuksesi, vaan myös tunteesi. Myöskin, tahdonvoima on yksiä vahvimpia voimia jota jokaisesta löytyy. Ja ’Et voi olla paras kaikessa mitä teet, mutta voit aina tehdä parhaasi.’

Maailman ympäri purjeveneellä - matkalle perheensä kanssa ensi kesänä lähtevä ja vuonna 2022 takaisin palaava Tuomo Meretniemi taas viesti puheessaan, miten ihmiset aina automaattisesti keskittyvät suunnitelmia tehdessään, olivat ne pieniä tai suuria siihen, miten tullaan kumminkin mokaamaan jos edes aloitetaan. Miksi ei mielummin keskityttäisi siihen, mitä tapahtuu jos vaikka onnistuttaisiin? Minne se minut veisi? Päätä, mitä haluat tehdä. Päätä sitten, haluatko vain unelmoida tekeväsi, tai alkaa konkreettisesti tekemään ja saada hienoja asioita aikaan.


Ronnie Grandell, lukuisten artistien ja urheilijoiden ammatilllinen psykologi opasti puheessaan miten ihminen on oman itsensä pahin vihollinen. Mitä jos oltaisiin armollisempia itseämme kohtaan, mitä siitä seuraisi? Ensin pitää tosin identifioda kärsimyksensä tai itsekriittisyytensä, ennenkuin muutosten tekemiseen voidaan tarttua. Negatiiviset ajatukset kun poikkeuksetta voittavat ja lyövät meidät lopulta maanrakoon, sen sijaan että motivoisi meidät tekemään. Epäonnistumisen pelko myös johtaa esimerkiksi työhaastattelun tai tärkeän puheen tai esitelmän yli-valmistautumiseen ja pähkäilyyn joka voi johtaa esimerkiksi unettomuuteen tai siihen, ettei meillä ole aikaa nähdä ystäviä.

Puhe viesti siitä, miten meidän pitäisi muistaa kohdella itseämme samalla tavalla kun kohtelemme ystävää joka tarvitsee tukea. Empatia itseään kohtaan johtaa hienoihin asioihin, kuten luovuuteen, onnellisuuteen, viisauteen ja sinnikkyyteen.
Illan huikea energianostattaja oli ehdottomasti Johannes Hattunen, aka. ”The White Doing”, aka. #JOO. Tästä puheesta ei menoa ja meininkiä puuttunut, yleisö sai lähteä tanssimaan tämän breikkarin opastuksella. Ydinviesti tässä oli, miten meidän pitäisi muistaa heittäytyä epäröinnin sijaan. ”En minä tiedä, onko tanssi nyt minua varten” on valitettavasti usein se, mitä ihmiset miettii vaikkapa uutta harrastusta harkitessaan. Mitä jos kokeilisin?

Teknologiaan linkitetty puhe kuultiin Niko Herliniltä. Intohimoisena tulevaisuuden tutkijana hän korosti, miten maailmamme on muuttunut ja tulee muuttumaan salamannopeudella. Tästä puheesta monet faktat tuli mieleen viime syksyn Online Innovation - moduulistamme Englannissa. Vuonna 2008 eli jo 7 vuotta sitten elektronisia laitteita oli yhdistetty internetiin enemmän kuin maailmassa on populaatiota - ja vuonna 2020 yhdistettyjä laitteita on jo yli 50 miljardia. Millä aloilla löytyy siis tulevaisuudessa työpaikkoja automatiikan sijaan? Ihmisläheisyys ja kontakti on ainakin yksi, joka ei koskaan katoa. Eli psykologit- you are safe ;)


Musiikista vastasi Ivory & Vocal - duo, biisivalintana osuvasti Beatlesin klassikko "Imagine". Esitys oli todella kaunis!


Toinen silmiä avaava ja syvästi koskettava puhe oli Ulrika Björkstamin käsialaa. Mexico Cityssä työskennellyt Ulrika joutui lentokoneonnettomuuden tuhon silmään, kun kone syöksyi hänen kotinsa läheisyyteen. 60% hänen vartalostaan paloi pahasti. Hän kertoi siitä, miten sai tällä traagisella tapahtuman sekunnilla kaksi vaihtoehtoa: joko hän jäisi kirjaimellisesti tuleen makaamaan tai hän ryhdistäytyisi ja kamppailisi elämästään. Totisesti, Ulrika valitsi jälkimmäisen. Hän kertoi, miten meissä kaikissa asuu taistelija. Sinussa on enemmän kuin uskotkaan, hädän tullen ihmisissä asuu taistelija.


Lopetan postauksen vielä kerran kiittämällä TED x Turku - tiimiä tästä uskomattomasta mahdollisuudesta! Ilta oli todella inspiroiva ja ikimuistoinen. Thanks for having me :)

PS. lisää Turku - ja muita snapshots luvassa seuraavaksi.

//Nina

2 kommenttia:

 1. Hej Nina,
  Löysin blogisi vasta nyt... oli kiva palata näihin tunnelmiin kuvien ja tekstin kautta. Aivan uskomattoman hienoja tarinoita!
  Ensi vuonna taas Turussa :)
  -Jenni-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hej Jenni!

   Olipa kiva kuulla, että löysit blogiin ja postaukseen TED eventistä! Ilta oli todella huikea ja tämän kirjoituksen myötä voi palailla noihin tarinoihin, jotka kylläkin jäivät kaikki hyvin mieleen :) tämä oli helposti yksi suosikkitapahtumani koko vuotena, ja totta ensi vuonna ehdottomasti uudelleen! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...