keskiviikko 25. helmikuuta 2015

5 very British habits
Kuvituksena blogin arkistosta löydettyjä kuvia

Ps. This is for my my Finnish readers

Top 5 listat saavat nyt jatkoa, olen tekemässä myöhemmin postausta Lontoon muotiviikkojen suosikeista, katselin eilen hieman videointeja ja sieltä nousi esiin muutama tosi hieno valikoima, joista voisin jakaa vielä tällä viikolla suosikkiasut :) mutta tähän väliin tällainen toisenlainen postaus, ajattelin kerätä top 5 tosi brittiläistä tapaa, mitkä kaikki eroaa Suomen tavoista aika lailla. Olen asunut täällä jo kauan, mutta jostain syystä en ole tällaista postausta vielä tehnyt, joten nyt olisi sen aika, parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)

1. Britit käyttävät sanontoja 'see you in a bit' tai 'see you later' aina kun lähtee erilleen toisistaan, oli sitten kyse kotoa lähtiessä tai kaupoilla ollessa. Kaupoilla sanotaan aina 'see you later' vaikka ei koskaan enään tavattaisikaan. Tuo sanonta 'see you in a bit' on myös tosi ympäripyöreä, se voi tarkoittaa kaikkea puolesta tunnista kokonaiseen päivään. Suomessa ei tule mieleen vastaavaa tilannetta, kun kaupan asiakaspalvelija sanoisi 'nähdään myöhemmin' ja jos sanottaisiin ' nähdään vähän ajan päästä' se myöskin tarkottaisi sitä, ei välttämättä tunteja tai koko päivää :)

2. Täällä ei olla tunnollisia liikennevaloissa kukkujia. Aina kun jalkasin on vain suinkin mahdollisuus, tie ylitetään mistä kohtia tahansa. Olet outo tai vähintäänkin nynny, jos kävelet lähimmille liikennevaloille - säästät linnuntietä rutkasti aikaa. (olen itsekin huomannut tämän)

3. Sana 'dinner' on pyhä ja se voi tarkoittaa mitä tahansa. Sitä käytetään slangikielessä lounaan sijasta - kaikki päivän ateriat aamiaista lukuun ottamatta ovat siis dinnereitä. Päiväkahdeltatoista sinulta saatetaan kysellä, oletko jo syönyt dinnerin.

4. 'Love' on tavallinen sana ja sitä käytetään usein. Varsinkin jos vanhempi ihminen hipaisee käsivarttasi vahingossa ohittaessa, hän sanoo melkein poikkeuksetta 'sorry love'. Tämän kun veisi Suomeen, se menisi suorana käännöksenä 'anteeksi rakas' jonkun törmätessä vähänkin sinuun. Ei siis tapahdu ihan päivittäin siellä main :) toki brititkin tunkevat, varsinkin jalkapallo - tai muussa 'pyhässä' tapahtumassa halutaan mielellään päästä eka. Toinen mitä usein kysytään on 'are you allright', tämän varmasti kaikki kerrankin Briteissä käynyt on saanut kokea.

5. Kuten olen ehkä aiemmin puhunut, täällä autot päästävät tosi mielellään tien yli jalankulkijat suojatiellä. Yleensä ei autoilla ole kiire mihinkään, ainakaan täällä pohjois-Englannissa.

+yksi ekstra: Sanontaan 'this morning' viitataan, vaikka tapahtuneesta olisi kulunut vain tunti tai pari. Esimerkiksi jos jollain koulutunnilla edetään seuraavaan aiheeseen saman aamun aikana, saatetaan johonkin aiempaan sanottuun viitata tyyliin ' siitä mistä puhuttiin tänä aamuna', vaikka se äsken olisi tapahtunut. Suomessa se olisi lähemmin 'siitä mistä aiemmin puhuttiin' tai 'vähän aikaa sitten.'

Oli mulla vielä monta muuta, mutta ne ovat päässeet unohtumaan :) Yleisesti ystävällisyys on välillä niin over the top, että sitä nauttii täysin rinnoin! Nyt takaisin töiden pariin, ja myöhemmin tosiaan luvassa muotiviikko-aiheista asiaa :)

//Nina


Kuva Pinterest

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...