keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Paris - Au revoir, part oneEli tapaamisiin, Pariisi - ei voi muuta sanoa! Se, miksi Pariisi on niin hehkutettu ja maailmanlaajuisesti rakastettu matkakohde ei enään ole minulle epäselvyys. Matkani oli kuin unelmien täyttymys, kaikki nähtävyydet valloittivat enemmän kuin osasin aavistaa etukäteen. Suunnitelmani oli kokea ja nähdä mahdollisimman tehokkaasti ympäristöä vajaan kolmen päivän aikana ja sanoisin, että ehdin näkemään jopa enemmän kuin kuvittelin. Sain uskomatonta luovaa ruokintaa tällä matkalla, ja uudet kokemukset olivat vertaansa vailla. Laitan tähän nyt ekan osan kuvistani, jatkan osalla kaksi tuota pikaa :) aloitan uusimmilla otoksilla, Montmartren alueen sekä Sacre Coeur:in kupolikirkon visiitistä, toisin sanoen eilisen kuvasaldolla. 

Pariisissa sain joka nähtävyydellä harppoa henkeä ihastumisesta - suosittelen matkallasi sinne ottamaan kaiken irti ajastasi ja kokea kaiken mahdollisimman moniuloitteisesti, katselemaan ympärillesi ja noteeraamaan kaiken - siellä tosiaan riittää nähtävää silminkantamattomiin. Kannattaa myös pyörähdellä ja vilkuilla välillä taakseen, sillä siinä saattaakin olla mielenkiintoisin kuvakulma. Erityisesti tämä tietty alue oli taide-ystävän paratiisi.


Olin halukas oppimaan Pariisi-päivieni aikana hieman ranskaa, mikä mielestäni on todellakin suositeltavaa sinne matkustaessa. Mielestäni englanti ei vain sovi tuon maan kulttuuriin ollenkaan, ja on myös hyvin kohteliasta osata paikallista kieltä, edes niiden kohteliaisuuksien verran (bonjour/bonsoir ravintolaan astuessasi, au revoir lähtiessäsi). Opin myös tilaamaan laskun ja kahvin ranskaksi, ja yhdessä paikassa osattiin niin vähän englantia, että hätäpäissäni heitin lauseisiin espanjan kielen sanoja, ja ymmärsivät paremmin :D Muuten klisee siitä, että ranskalaiset ns. 'suuttuisivat' jos ei osaa kieltä tai eivät suostu puhumaan englantia ei yleisesti ole totuudenmukaista, vaan Pariisissa käy niin paljon turisteja että joka puolella ollaan kyllä valmiita neuvomaan englanniksi. Sen sijaan lähestyvät 'liian hyvin' englantia taitavat ranskalaiset kannattaa suosiolla poistaa äkkiä näkökentästään - tämä tosin on helpommin sanottu kuin tehty, ja näin ollen moni on joutunut ja joutuu tälläkin hetkellä turisti-huijauksen kohteeksi. Kuten allekirjoittanut:

Eli, viimeiset tuntini Pariisissa on koittanut. Olen hyvin tyytyväinen matkaani ja siihen miten hyvin olen 'sulautunut' ranskalaiseen elämään parissa päivässä. Mietin sitä, miten kaiken maailman tallaajat olivat kimpussani tuon tuosta Kiinassa, eikä Ranskassa näyttänyt pahemmin ketään epäilyttävää tyyppiä olevan. Kunnes....kupolikirkolla tuli jäynä-joonas esiin.

Tämä oli tosi ovela ja huolella suunniteltu huijaus. Minäkään suhteellisen kokeneena matkaajana en osanut aavistaa minkään olevan alkuunkaan pielessä. Scam alkaa sillä, kun
ranskalaista aksenttia (hyvin taidokkaasti) harjoittava, taiteellinen mieshenkilö lähestyi ammattilaisen kameravarustuksella. Häntä oli lähes mahdoton yhdistää minkään muun maan kansalaiseksi, kuin ranskalaiseksi, niin taidokkaasti hän oli naamioitunut. Hän esittelee itsensä katumuotikuvaajana, ja näyttää portfoliotaan kamerassaan, jossa on niin profiili - kuin long distance kuvia malleina toimineista ihmisistä, enimmäkseen muodikkaista naisista. Tämän jälkeen hän pyytää mahdollisuutta saada kuvata asusi. Tämä mies on niin ammattilainen, että en pysty uskomaan häntä huijariksi mitenkään, joten annan hänelle luvan ottaa kuvia kun istun Sacre Coeur - kupolikirkon rappusilla. 

Olen yhteytemme ajan kysynyt kahdesti, missä kuvat ovat nähtävissä session jälkeen, johon hän on vastannut laittavansa ne Facebook - sivuilleen. Kuvien oton jälkeen pyydän häneltä nimeä, jotta voin käydä kurkistamassa kuvat ja pyydän vielä saada nähdä ne. Hän rustaa nimensä paperiin jonka hänelle ojennan, koska hänellä ei ollut käyntikortteja. Tässä vaiheessa hälytyskelloni soivat ja kovaa, sillä en saannut selvää hänen 'sukunimestään', joten pyydän hänen laittamaan nimen uudelleen selkeämmin kirjaimin. Vahvistan vielä, että kuvat sitten löytyvät täältä, johon hän vakuuttaa että näin on asian laita. Lähden sitten kiireeseen vedoten pois tästä tilanteesta, näin teen aina silloin kun epäilen, että jokin on pielessä. Ja mulla oli kyllä vahva tunne että oli. Jälkeenpäin kiroan loppupäivän itselleni, että näin tosiaan oli päässyt käymään: jouduin kohteeksi, vain tunteja ennen reissun päättymistä.

No, nyt sitten kotiin tultuani yritin monin tavoin löytää tämän henkilön FB - sivut tai ylipäänsä mitään tietoa, jota en onnistunut saamaan. Kyseessä on todella taitava ja juonikas huijari, joka on vielä naamioitunut ranskalaiseksi ja ostanut kalliin kameran, näyttääkseen ammattilaiselta. Kuvat olivat enemmän 'fiilispohjalla' otettu kuin perinteiset katumuotikuvat, joiden tiedän miltä niiden kuuluisi näyttää muodin opiskelijana. Eli tästä vain varoituksen sanaa kaikille naispuolisille Pariisiin halajaville: ottakaa jalat alle mikäli joku tyyppi lähestyy teitä koska sanonta 'if it sounds too good to be true, it probably is' ei kyllä yleensä petä. 

Jos jossain siis näkyy joskus jotain epäilyttäviä otoksia jossa esiintyy minä, kyseessä on kuvamanipulaatio jonkun huijarin veistämänä. :D Valitettavasti näitä sattuu varmasti monille matkoilla ja huijaukset ovat mitä ovelampia ja luovempia 'skenaarioita', joita on joskus siinä tilanteessa lähes mahdoton arvioida epäaidoiksi, niin hyvin ja huolella niitä toteutetaan. Vaikka nämä ei koko maailmaa kaada, on se päällimäinen tunne aina pettymys, kun joku tällainen pieni häiriöntekijä sattuu juuri omalle kohdalle :)

//Nina

//Briefly in English: love Paris like a maniac, more pictures coming up in little parts! Also wanted to share this information about a 'street style photographer' scam taking place at the Sacré Coeur church. Didn't find anything online about this type yet, so it's probably a quite new one. Basically, what happens is that a arty - dressed young-ish man who (possibly fakes) a french accent approaches you showing some portfolio pictures on his professional camera of people (mainly women) he has been photographing and askes if you have a moment and if he could take some pictures of you. I asked several times where the photos can be found to which he replies 'from his FB page'. I then had to ask him to give me his name for my records, and after escaping this somewhat weird situation I googled/Facebook searched his name in various different ways with no search results what so ever. I cursed to myself that this had to happen to me only hours before I left the beautiful Paris :D at least I know for next time to be just a bit more careful, because it goes without saying that 'if it sounds too good to be true - it probably is'.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...