Muodin opiskeluistani ja tulevaisuudesta






(Note: this post only in finnish, there is so much text to translate:)

Muodin opiskeleminen ulkomailla on monilla haaveissa. Olen aiemmin, esimerkiksi joululomalla tässä postauksessa, kirjoitellut ulkomaille opiskelemaan lähtemisestä ja sinne hakemisesta, että miten se prosessi menee, ja mitä tulee muistaa päämäärässä ollessaan.

En ole kirjoittanut vielä yhtenäistä postausta opiskelustani - joten sitä olisi nyt luvassa. Joskus viime kesänä eräs lukijoista kyseli vähän kommenttiboksissa Stylistikoulutuksesta, joten siitäkin voisin nyt tähän samaan syssyyn laittaa tietoa!

Tutkinto, johon opiskelen on nimeltään Fashion Entrepreneurship. Miksi valitsin sen alan?
Halusin jatkaa muodin parissa opiskelua vielä vaikka jo kävin Stylistikoulutuksen sillä tunsin ja tunnen, että se on omani. Myöskin blogia kirjoittaessa kiinnostus yrittäjyyteen on kasvanut. Mietin siinä syksyn-talven 2011 Stylistikoulun jälkeen mitä sitä tekisi, ja osa-aikaista työtä tehden siihen oli hyvin aikaa syventyä. Samalla tein aktiivisesti myös blogiin liittyviä juttuja.

Stylistikoulutus kesti silloin puoli vuotta, ja mielestäni opiskelu oli niin hauskaa ja luovaa, että halusin syventää osaamistani. Halusin myös sitten jollain tavalla yhdistää tämä luovuus vähän enemmän käytäntöön, ja sitten tämä Entrepreneurship tuli eteeni - jo itse ohjelman titteli oli niin uniikki ja houkutteleva. Se kuulosti ikäänkuin siltä että se täyttäisi kaikki mielenkiinnon kohteet ja olisi tarpeeksi laaja, että valmistua voi moneksi, ei vain joksikin tietyksi muodin alalla, sillä bisnes on niin iso ja töitä voi löytyä tulevaisuudessa vaikka mistä.



Yllä vähän otteita mun Stylistikoulutuksen töistä. Muodin alalle hakiessa opiskelemaan on hyvä olla edes jonkinlainen portfolio, sillä sitä kysytään hakuvaiheessa. Alalle on monta halukasta, joten on hyvä myös erottua joukosta kootessaan Personal Statement - kirjettä, eli sitä missä kerrotaan motivaatostaan ko. alan opiskeluun. Itse lähetin myös todistuksen stylistikoulutuksesta sekä kauppaoppilaitoksen markkinoinnin ja asiakaspalvelun koulutusohjelmasta. Vaikka tärkeintä loppupeleissä ei olekaan se monta todistusta sinulla on, niin näistä on kumminkin apua. Kaikista tärkeintä tosin on, että pystyt kirkkaasti viestimään aidon ja palavan kiinnostuksesi alaan - vaikka lähettämällä piirrustuksia ja luonnoksia sekä muuta ei niin virallista. Jos pidät blogia, sen mainitseminen on hyvin arvokas lisä. Kaikki luovuus tulee näyttää.




Yllä lisää kuvia Stylistikoulutuksen töistä. (2011 arkistojen uumenista löydettyä.)

Viimeisessä kuvassa lopputyötä, jossa kasattiin personal styling - portfoliota, eli tämä oli ns. "personal shopper" tyylinen juttu jossa ideana oli valita kaksi uutta asukokonaisuutta, itse tein makeoverin kolmelle eri henkilölle, heidän vartalonmuotoon ja kasvojenpiirteisiin sopivia vaatteita käyttäen. Tässä olemme Boutique Agnes-liikkeessä, ja vuorossa casual look.

Muuta Style Pro -koulutuksessa opittua ( Fashion Model Agencylla kävin koulutuksen):

- Eri vuodenaikojen värit (syksy,talvi, kevät,kesä) : lämpimät sekä viileät. Näitä sai hieman tentata kun oli loppukokeen aika.
- Eri vartalotyypit ja niille sopivat/ei sopivat vaatteet
- Muotinäytösten stailaus
- Näytös koordinointi
- visuaalinen markkinointi
- muodin historiaa
-muotikuvaukset
- erilaiset tyylit (rock, klassinen, romanttinen etc.)

Kuten huomaa, koulutus oli lyhyestä kestostaan huolimatta hyvin kattava ja intensiivinen, mentiin nopealla tempolla eteenpäin ja paljon tehtiin harjoitteluita, moniin sai osallistua vapaaehtoisesti, itse olin monesti mukana niin näki miten mallikansioiden kuvauksissa edetään. Myöskin muotinäytösten prosessi on hyvin haastava ja paljon tulee ottaa huomioon.


Englantiin lähtiessä mulla ei sinänsä ollut paljon odotuksia ja mielikuvia - lähdin aika vauhdilla ja päätös oli tehtävä pian. Mutta aika nopeasti lähdettiin opinnoissa liikkeelle ja odotukseni ylittyivät oitis - tiesin että tämä on juuri minun opiskeluala. 

Opinnot sisälsi hyvin paljon samaa kuin Helsingin stylistikoulutus - aiheisiin syvennyttiin vain hieman enemmän. Leikekirjoja täytettiin, ja netissä tehtiin tarkkoja taustatutkimuksia aiheista.

Tykkäsin koko lukuvuotena eniten kurssistamme "Personal & Proffessional Development planning", sillä siinä pääsi tekemään omista kiinnostuksistaan leikekirjaa, ja opettaja antoi sitten viikottain aina jotain tiettyjä aiheita (esim. jokin lempisuunnittelija) johon piti syventyä ja tehdä tietokollaasia. Tämän kyhäämiseen meni aikaa mutta oli todella mieluisaa tehdä. Siinä tehtiin myös suunnitelmaa tulevaisuutta varten: harjaannutettiin omia tavoitteita ja vahvuuksia.



Otteita mun leikekirjoista.

Kevätlukukausi oli sitten ihan eri maata syksystä - kursseja oli tuplasti enemmän ja stressitaso opiskeluissa nousi. Yhtäkkiä ei ollutkaan enään yhtä deadlinea vaan niitä oli parhaimmillaan viisi-kuusi jonossa. Siinä huomasi että helposti syventyi tunneiksi koulutehtävien pariin.   



Tuossa kuvassa työpöytä on vielä suhteellisen siisti, mutta päivää ennen työn palautusta paperisilppumeri lattialla on näkemisen arvoinen.. :)

Kevään kurssit olivat overall todella mielenkiintoisia, vaikkakin haastavampia syksyn "smooth startin" jälkeen.  Trendiennakoinnin maailmaan sukeltaminen oli aivan uutta minulle ja olin todella innoissani ko. kurssista. Fashion Promotion oli myöskin hyödyllinen ja pääsi syventymään retail markkinoinnin maailmaan. Ainut erikoisuus oli tosin kurssien erilaisuus, mikä kyllä toisaalta on erittäin hyvä juttu, niin saa heti ekana vuonna osviittaa siitä mikä itseään kiinnostaa eniten.

Ensi vuodelle varaudun tekemään kovaa työtä. Maailma on kovaa kilpailua, ja etenkin se muotimaailma. Jalkoihin ei ole sijaa jäädä vaan 110% on pistettävä itsestään likoon. Paljon annoin tänäkin vuonna omaa vapaa-aikaa opiskeluille ja jätin esim. bile-illat minimiin toisinaan kun työnmäärä kasvoi. Tavoitteenani oli saada hyvä todistus vuoden päätteeksi ja keskiarvo 2:1 (toka-paras) ja pääsinkin tavoitteeseeni, olen hyvin onnellinen siitä.

Viisastuin sillai että en pelkää kovaa työntekoa ja ymmärrän mitä se muodissa vaatii. Opettajat ovat kannustavia ja sopivan tiukkoja. Sellaista se on sitten työelämässäkin, joten sopii sopeutua :) ei sitten tule kuin isku vasten kasvoja, kun on tosi kyseessä!

Vinkit : Kaikille jotka haluaa opiskella muotia ulkomailla sanoisin että varautukaa tekemään kovasti töitä opiskelujen aikana. Ja selvitä mikä on sinun juttusi sillä kuten sanottua bisnes on hyvin laaja-skaalainen. Työnmäärään viitaten, se on toki omasta itsestään kiinni kuinka suuren panoksen haluaa laittaa pyssyyn, mutta suosittelen tulevaisuutta ajatellen laittaa kaiken kyllä peliin ( ja toki sitä ulkomailla opiskelun hintaa ajatellen). Kaikki haluaa graduate with a good degree, rather than a bad one!!
Multa kysytään aika usein, mitä haluaisin tehdä kun valmistun. Se on sellainen kysymys johon on lähes mahdoton vielä vastata sillä kyse on mitä todennäköisimmin yrittäjyydestä ja ikinä ei tiedä millainen idea voi mieleen juolahtaa milloin ja missä vain. Muodin yrittäjä voi olla yhtä hyvin lifestyle-alankin yrittäjä joten haluaisin joskus kehittää jotakin, jossa voisin yhdistää luovuus niin, että nämä kaksi yhdistyvät. Haluaisin vaikka luoda jonkun menomestan, jonka voisi yhdistää trendikkyyteen ja muotiin jollain tavalla:D olen myös hyvin kiinnostunut kaikesta markkinointiin ja valokuvaukseen liittyvästä, joten toiminimi esimerkiksi yritysten ns. ehostamiseen ja apu visuaalisessa markkinointipuolessa voisi olla yksi aika realistinen juttu mitä näkisin itseni tulevaisuudessa tekevän.

Mutta, täytyy opintojen aikana seurata mikä on trendikästä ja mikä voisi toimia pitkällä tähtäimellä. Nykyään on vähän eikä niin vähänkään vaikeaa keksiä jotain mitä ei jo olisi olemassa.. maailmassa on ns. ylitarjontaa vähän kaikkea. Salaisuus onkin siinä uudelleen tekemisessä: kunhan sen tekee paremmin :)

Muuten ei kannata kyllä ottaa siis ressiä elämässä siitä että missä vaiheessa mitäkin päätöksiä pitää tehdä. Varsinkin mun mielestä sellaista suurta juttua kuin opiskelualaa tulee kyllä miettiä pitkään ja hartaasti - usein sen oman helmen löytämiseen voi mennä vuosia ja vuosia. Sanotaanko että kannattaa mielummin mennä vaikka 26-vuotiaana opiskelemaan sitä mistä todella nauttii, kuin 19-vuotiaana jotakin jota ei ole tarpeeksi harkinnut.

Lisäkysymyksiä? Vastaan mielelläni kommenttiboksissa :)
//Nina

Kommentit

  1. Minkä nimisessä koulussa olet nyt siellä Englannissa ja mitä se koulu maksaa? Minkä tasonen koulu on? Miten hakeminen tähän kouluun tapahtuu (milloin jne)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Yliopiston nimi jossa opiskelen on University of Central Lancashire, tunnetummin lyhennettynä Uclan. (https://www.uclan.ac.uk)

      Englannin yliopistojen lukukausimaksut nousivat vuonna 2012 siihen, että lähes kaikki undergraduate-tutkinnot koko maassa maksavat 9000 puntaa lukuvuodelta, mikä on tosi iso nousu siihen verrattuna mitä ne ennen olivat. Skotlannissa on halvemmat lukukausimaksut, saattaa olla että Irlannissakin.

      Voit EU-maan opiskelijana hakea Englannin valtiolta (Student Loans Company) lukukausimaksuihin lainaa, joka aletaan lyhentää sitten, kun vuositulosi ylittävät 21,000 puntaa.

      Tämä mun yliopisto on hyvätasoinen koulu, varsinkin bisnes - ja muotiopinnot ja vissiin lakiopinnotkin ovat aika arvostettuja tässä ko. yliopistossa. Ranking - listalla tämä keikkuu jossakin 60-70 paikkeilla kaikista UK:n yliopistoista, eli keskikastia on overall-rankingeissa, mutta top 10-modernien yliopistojen joukossa UK:ssa. Jos muotiopiskelu kiinnostaa, tämä koulu on northwestin paras muotiopinahjo. Tosin myöskin Manchesterissa on hyviä yliopistoja.

      Kirjoitin aika yksityiskohtaisen postauksen siitä, miten haku Englannin yliopistoihin tapahtuu joulukuussa 2012, laitan tähän linkin:

      http://styledbynina.blogspot.co.uk/2012/12/ulkomaille-opiskelemaan-hakeminen.html

      Ystävällisin terveisin
      Nina

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!